Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
dnes 30. září 2024 v 10:39
Čas čtení 1:03

Do Česka se dostává nový lék na obezitu, stojí tisíce. Nutné je však dbát i na zdravý životní styl

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Do Česka se dostává nový lék na obezitu, stojí tisíce. Nutné je však dbát i na zdravý životní styl
Zdroj: Pexels/volně k užití (ilustrační foto)

Od září je v Česku dostupný nový lék proti obezitě. Zdravý životní styl nenahradí, může ale pomoci s úbytkem hmotnosti.

Lék s účinnou látkou tirzepatid se aplikuje jedenkrát týdně pomocí injekční stříkačky, informuje ČT24. Jeho dávky měsíčně stojí tisíce korun, pojišťovna ale zatím tyto náklady nehradí. Lék lze sehnat jedině na předpis.

9. září 2024 v 10:34 Čas čtení 0:37 VIDEO: Hrozivé video vysvětluje, co se stane, když vypiješ moc vody. Můžeš upadnout do kómatu i zemřít VIDEO: Hrozivé video vysvětluje, co se stane, když vypiješ moc vody. Můžeš upadnout do kómatu i zemřít
24. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 4:59 Na párty a na festivalu jsme vyzkoušeli pilulku na odbourání alkoholu. Pomohla nám proti kocovině? Na párty a na festivalu jsme vyzkoušeli pilulku na odbourání alkoholu. Pomohla nám proti kocovině?
19. srpna 2024 v 17:38 Čas čtení 1:06 Tři důvody proč se vykašlat na pití energy drinků. Delší život a méně psychických problémů Tři důvody proč se vykašlat na pití energy drinků. Delší život a méně psychických problémů

„Jsou to látky injekční odvozené ze střevních hormonů. Nová látka je vlastně kombinací dvou střevních hormonů v jedné molekule. Začíná se menšími dávkami a postupně se stoupá až na dávky velmi vysoké, které vedou u nového léku i k úbytku dvacet kilo za rok,“ popsal pro ČT24 předseda České lékárenské společnosti Štěpán Svačina.

„Je tam skutečně velmi dobrá účinnost na pokles tělesné hmotnosti u většiny pacientů, někdo může zhubnout i více než patnáct procent,“ uvedl pro ČT24 předseda České diabetologické společnosti Martin Prázný.

Lékaři ovšem zdůrazňují, že je nutné řešit také příčinu obezity, za níž může stát například psychika nebo třeba sociální problémy. Žádná tabletka nedokáže nahradit zdravý životní styl a pohyb.

19. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 6:19 Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let

Léků na obezitu v současnosti na trhu přibývá. Většina z nich je ale určena pro diabetiky, třeba ozempic. Ten lékaři předepisují především pacientům, kteří musí kvůli cukrovce svou váhu snížit. Obvykle se jedná o diabetiky trpící obezitou druhého stupně či vyšší. Ozempic je ale momentálně nedostatkové zboží. V zahraničí ho totiž lidé běžně užívají na léčbu obezity.

Většina léků na hubnutí funguje na bázi střevních hormonů. Kromě toho, že snižují chuť k jídlu a zpomalují metabolismus, mohou být podle studií užitečné i pro léčbu cirhózy jater nebo jako prevence srdečních selhání. Čeští vědci nyní vyvíjejí látku, která by mohla pomoci i s ochranou před Alzheimerovou chorobou. Testy zatím probíhají na myších, vědci ale chtějí slibný preparát dál testovat.

Domů
Sdílet
Diskuse