Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
dnes 30. září 2024 v 12:00
Čas čtení 1:02

Gang v Británii vykořisťoval 16 lidí z Česka. Pracovali jako moderní otroci ve fast foodu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Gang v Británii vykořisťoval 16 lidí z Česka. Pracovali jako moderní otroci ve fast foodu
Zdroj: Getty Images/Robert Nickelsberg

Britský gang vykořisťoval 16 lidí z Česka jako moderní otroky. Nutil je téměř zadarmo pracovat na pobočce restaurace s rychlým občerstvením McDonald’s nebo v továrně na pečivo.

Oběťmi byli lidé ze znevýhodněného prostředí, informovala stanice BBC. Jednalo se většinou o lidi bez domova nebo drogově závislé. I když vydělávali alespoň zákonem stanovenou minimální mzdu, gang jim ji téměř celou zabavoval. Výplata čtyř lidí chodila na jeden účet. Oběti žily za pár liber denně v nuzných podmínkách děravé kůlny a nevytopeného karavanu. Vykořisťovatelé si mezitím z jejich výplaty kupovali drahá auta, šperky a nemovitost v Česku.

30. září 2024 v 7:00 Čas čtení 6:22 „Chodily mi i výhružky smrtí. Týden jsme ani nevycházely ven.“ Rosie z Hell's Kitchen se potýká s extrémní kyberšikanou „Chodily mi i výhružky smrtí. Týden jsme ani nevycházely ven.“ Rosie z Hell's Kitchen se potýká s extrémní kyberšikanou
29. září 2024 v 10:00 Čas čtení 0:09 Marpo: Společnost by neměla ztrácet hodnoty. Celej život jsem snílek Marpo: Společnost by neměla ztrácet hodnoty. Celej život jsem snílek
24. září 2024 v 7:00 Čas čtení 7:04 Katka je au-pair v USA. „Mám vlastní auto a spoustu výhod, ale za vyšetření u lékaře platím tisíce“ Katka je au-pair v USA. „Mám vlastní auto a spoustu výhod, ale za vyšetření u lékaře platím tisíce“

Některé oběti pracovaly v pobočce McDonald's v Caxtonu v hrabství Cambridgeshire. Jiné v továrně na pitta chleba v Hoddesdonu v hrabství Hertfordshire a v Tottenhamu v severním Londýně.

Vykořisťovaným se podařilo z Británie utéct, gang je ovšem našel a unesl zpět do zahraničí. Jejich utrpení skončilo v říjnu 2019, když kontaktovali českou policii. Ta následně oslovila své britské kolegy.

S BBC mluvil i jeden z poškozených. Ten vypověděl, že ho gang oslovil jako člověka bez domova. Nalákal ho na dobře placenou práci v Británii, kde Češi v té době legálně směli pracovat. „Poškození mého duševního zdraví se nedá napravit, navždy to bude žít se mnou,“ vypověděl o svém hrozivém zážitku. Ačkoliv pracoval 70 hodin týdně, vykořisťovatelé mu dávali v hotovosti jen několik liber denně.

Gang svým obětem zabavoval pasy. Ovládal je pak násilím a strachem. Dokonce i firmy, v nichž 16 Čechů pracovalo, přehlížely varovná znamení, že zaměstnávají moderní otroky, píše BBC po rozhovoru se třemi poškozenými a prozkoumání právních dokumentů z trestního procesu s gangem.

Britská odnož McDonald's i maloobchodní konsorcium se k případu vyjádřily. Obě společnosti uvedly, že zlepší systém pro odhalování potenciálních rizik a do budoucna se poučí.

Domů
Sdílet
Diskuse