Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
dnes 10. října 2024 v 11:02
Čas čtení 1:00

79 milionů žen se v Africe stalo obětí sexuálního násilí. Každá pátá dívka ho zažije před dosažením dospělosti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Tyto údaje však nemusí být konečné. Mnoho žen znásilnění nenahlásí.

Podle údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Dětský fond OSN (UNICEF), bylo více než 79 milionů žen a dívek v subsaharské Africe v dětství vystaveno znásilnění a sexuálnímu násilí. Podle UNICEF nejnovější shromážděné údaje ukazují, že pokud jde o dívky, patří tento region k nejhorším místům na světě.

9. října 2024 v 17:09 Čas čtení 1:43 Nová studie odhalila toxické látky ve spodním prádle. Pozor na Dedoles i Adidas Nová studie odhalila toxické látky ve spodním prádle. Pozor na Dedoles i Adidas

Odhady nemusí být konečné

Organizace odhaduje, že sexuální násilí postihlo na celém světě přibližně 370 milionů dívek a žen. V případě subsaharské Afriky zažije každá pátá dívka a žena sexuální útok nebo znásilnění před dosažením věku 18 let.


„Sexuální násilí na dětech je skvrnou na našem morálním svědomí,“ poznamenala výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russellová. Podle hlavní statističky organizace Claudie Cappové byla tato čísla zveřejněna poprvé a dospělo se k nim výpočtem údajů z národních a mezinárodních programů průzkumů z let 2010 až 2022.

10. října 2024 v 10:04 Čas čtení 1:14 Hurikán Milton udeřil na pevninu. Dva miliony lidí jsou bez proudu, podívej se na hrozivé záběry Hurikán Milton udeřil na pevninu. Dva miliony lidí jsou bez proudu, podívej se na hrozivé záběry


Cappová však upozornila, že v údajích jsou nevyhnutelné mezery, a poukázala také na nedostatečné hlášení z jednotlivých zemí. „Uvědomujeme si omezení, ale chtěli jsme konečně tuto problematiku zviditelnit prostřednictvím čísel,“ uvedla.

Situace je nejhorší v zemích postižených válkou

Přesto je počet obětí nejvyšší v regionech postižených konflikty a nestabilitou. Humanitární agentury například v Súdánu varovaly před riziky, která tamním dívkám a ženám hrozí v důsledku probíhajícího konfliktu v této zemi. „Jsme svědky strašlivého sexuálního násilí v konfliktních oblastech, kde je znásilnění a genderově podmíněné násilí často používáno jako válečná zbraň,“ uvedl Russell.

ženy
Zdroj: Flickr/UNICEF Ethiopia


První respondenti sdělili organizaci Human Rights Watch na začátku tohoto roku, že počet nahlášených případů sexuálního násilí je pouze zlomkem skutečného počtu, protože mnoho obětí není ochotno nebo schopno vyhledat pomoc. 

Domů
Sdílet
Diskuse