Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
dnes 9. října 2024 v 17:09
Čas čtení 1:43

Nová studie odhalila toxické látky ve spodním prádle. Pozor na Dedoles i Adidas

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nová studie odhalila toxické látky ve spodním prádle. Pozor na Dedoles i Adidas
Zdroj: Unsplash/ Inciclo/volně k užití

Nový test spodního prádla přinesl alarmující výsledky. Každý třetí produkt obsahuje nebezpečné bisfenoly, každý dvacátý pak v míře, která překračuje bezpečné hranice. Nejohroženější jsou ženy.

Výzkum byl proveden v rámci evropského projektu Tox Free Life for all (Život bez toxických látek pro všechny). Z českých zástupců se na něm podíleli ekologický spolek Arnika a spotřebitelská organizace dTest. Do výzkumu bylo zahrnuto 166 produktů spodního prádla z českého, slovenského, rakouského, maďarského a slovinského trhu.

Nejhůře hodnocené je dámské spodní prádlo

Výsledky jsou znepokojivé – 82 procent prádla ze syntetických vláken obsahovalo škodlivé bisfenoly. Z tohoto materiálu jsou vyráběny převážně dámské kousky, ženy jsou proto nejohroženější skupinou. „Pánské nebo dětské spodní prádlo bývá z větší části bavlněné, a vykazovalo tak v testu podstatně lepší výsledky – tři čtvrtiny dívčího spodního prádla a čtyři pětiny chlapeckého a pánského byly bez bisfenolů,“ uvádí odbornice na toxické látky ve spotřebním zboží spolku Arnika Karolína Brabcová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ARNIKA (@arnikaorg)

Šaty pro panenky jsou bezpečnější než ty pro lidi

Úřady jsou s riziky spojenými s bisfenoly obeznámeny a postupně se snaží jejich výskyt v produktech omezit. Jedná se o skupinu chemických sloučenin, která se využívá při výrobě plastů a epoxidových pryskyřic. V Evropské unii je jejich obsah regulován v materiálech určených pro styk s potravinami. Použití některých druhů bisfenolů je od roku 2018 omezeno také například v hračkách určených pro děti do tří let.

12. září 2024 v 8:30 Čas čtení 1:48 Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret

Textilu se ale opatření zatím netýkají. „Paradoxně je prádlo na panenkách regulováno přísněji než to lidské, tedy i zdraví panenek je více chráněno než zdraví skutečných dětí, žen a mužů,“ komentuje šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Bisfenoly: Vyšší riziko rakoviny i potratu
Některé bisfenoly jsou známé jako endokrinní disruptory, mohou narušit hormonální systém člověka. Výzkumy u nich zjistily i další nepříjemné důsledky, například „zvýšené riziko potratu, vznik rakoviny prsu a prostaty, obezity nebo metabolických poruch, neblaze působí na vývoj malých dětí a také na imunitní systém,“ píše organizace Arnika ve své tiskové zprávě.

Špatně dopadl Dedoles i Adidas

Jako nejhůře hodnocené prádlo označil výzkum rakouské Hunkenmöller Invisible short basic tan. Na českém trhu to pak je Dedoles veselé bezešvé dámské kalhotky a pánské Adidas Trunk boxerky 3 pack. Žádný z produktů by ale neměl způsobit akutní potíže.

„Je však třeba vzít v potaz, jakému množství nežádoucích látek jsme denně celkově vystaveni. Domníváme se, že je klíčové, aby úřady co nejrychleji zavedly plošnou regulaci toxických látek a lépe chránily spotřebitele,“ shodují se Brabcová s Hoffmannovou.

Nejlepší volba je bavlna

Z hlediska obsahu chemikálií se prokázala jako nejlepší materiál bavlna. Pokud se tedy chceš vyhnout nebezpečným látkám, odborníci doporučují nakupovat bavlněné spodní prádlo. Podle výzkumu nezáleží ani na tom, zda bavlněné produkty koupíte u značkového prodejce či v supermarketu. Jediným důležitým kritériem je samotný materiál. Ten najdeš na cedulce samotného prádla.

Domů
Sdílet
Diskuse