Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
25. dubna 2023 16:39
Čas čtení 1:36

Bojíš se mouky plné pesticidů? České ministerstvo vyvrací hoaxy o obilí z Ukrajiny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Bojíš se mouky plné pesticidů? České ministerstvo vyvrací hoaxy o obilí z Ukrajiny
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Resort Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) zveřejnil tiskovou zprávu o nejrozšířenějších lžích ohledně tématu obilí z Ukrajiny.

Ministerstvo zemědělství se ohradilo proti fámám, které se Českem začaly šířit poté, co Slovensko zakázalo ukrajinské obilí. V jednom ze vzorků totiž naši sousedé našli pesticidy. Událost vyvolala spekulace o tom, zda je ukrajinské obilí závadné a zda se má do Česka dovážet. Resort zemědělství vydal odpovědi na hoaxy související s tímto tématem:

25. dubna 2023 6:00 Čas čtení 8:48 Koalice není manželství pro všechny? Jak se TOP 09 snaží skrze mladé tváře o postFeri renesanci Koalice není manželství pro všechny? Jak se TOP 09 snaží skrze mladé tváře o postFeri renesanci

Lež: Do Česka se dováží obilí z Ukrajiny, které nesplňuje stanovené normy

V současnosti kontrolujeme vše, co se z Ukrajiny přiveze. Neprokázaly se žádné kontaminované zásilky. Obilí se z Ukrajiny do Česka dováží v malém množství. Loni činily dovozy pšenice z Ukrajiny necelých 4 000 tun, tuzemská produkce ozimé pšenice je 4,8 milionu tun (5letý průměr), tyto dovozy nepředstavují ani 0,1 % v porovnání s naší produkcí.

Lež: Zdraví českých občanů je ohroženo

Zdraví občanů není ohroženo. Pro ministerstvo je bezpečnost potravin dlouhodobě na prvním místě. Úroveň našich dozorových orgánů je na velmi vysoké úrovni. V případě, že by byla při kontrolách objevena zásilka, která by nesplňovala normy, byla by ihned zlikvidována.

25. dubna 2023 14:44 Čas čtení 1:17 Jurečka o důchodové reformě: Koho se budou týkat změny a kdo půjde do penze dříve? Jurečka o důchodové reformě: Koho se budou týkat změny a kdo půjde do penze dříve?

Lež: Česká republika nezastavila dovoz ukrajinského obilí, protože je servilní vůči EU

Jednostranné zákazy ukrajinského obilí jsou v rozporu s podmínkami jednotného trhu EU i Světové obchodní organizace. ČR patří do Evropské unie. Situaci je potřeba vyřešit na celounijní úrovni, nikoliv každý stát jednotlivě. Chceme upravit fungování koridorů solidarity (Solidarity Lanes) a zajistit, aby se obilí z Ukrajiny dostalo do cílových destinací třetího světa a nebylo k dispozici spekulantům.

Lež: Mouku plnou pesticidů a plísní z Ukrajiny nabízejí obchody za akční cenu

Slovensko informovalo přes evropský Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který varuje všechny státy před nebezpečnými potravinami, o nevyhovujícím vzorku pšenice z Ukrajiny, který byl odebrán u provozovatele Mlýn Kolárovo a. s. Vzorek obsahoval zvýšené množství chlorpyrifosu – zjištěné množství 0,026 mg/kg (povolený limit 0,01 mg/kg). Z nevyhovující šarže pšenice byly vyrobeny 2 šarže pšeničné mouky, které byly distribuovány na Slovensko a částečně do Maďarska.

24. dubna 2023 18:48 Čas čtení 0:43 Jdeš na medvědí česnek? Pozor, ať neskončíš v nemocnici na JIP jako dvě ženy na Kroměřížsku Jdeš na medvědí česnek? Pozor, ať neskončíš v nemocnici na JIP jako dvě ženy na Kroměřížsku

Lež: EU chce záměrně zlikvidovat naše zemědělství, proto v ČR skončilo obilí, které mělo jít původně do třetího světa

Obilí mělo primárně skončit v tzv. třetím světě. Přesto se část dostala do evropských zemí včetně Česka. Je to tím, že obilí je levnější díky levnější pracovní síle na Ukrajině, je dočasně oproštěno od cla a náklady na kratší cestu jsou nižší. Levné obilí pak nakoupili různí obchodníci, nezřídka i překupníci a spekulanti. Levnému obilí pak dávají zpracovatelé přednost. Evropská unie se proto chystá podmínky vývozu obilí z Ukrajiny změnit.

Domů
Sdílet
Diskuse