Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
25. dubna 2023 14:44
Čas čtení 1:17

Jurečka o důchodové reformě: Koho se budou týkat změny a kdo půjde do penze dříve?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jurečka o důchodové reformě: Koho se budou týkat změny a kdo půjde do penze dříve?
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr předpokládá, že by konkrétní podobu nové důchodové reformy mohl představit už v první polovině května.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterním rozhovoru pro Blesk.cz sdělil další detaily připravované důchodové reformy. V pořadu Epicentrum mimo jiné slíbil, že důchody v budoucnu porostou. Konkrétní podobu nové důchodové reformy by Jurečka mohl představit v první polovině května.

25. dubna 2023 12:39 Čas čtení 0:54 Blíží se poslední termín podání daňového přiznání. Radíme, jak na něj Blíží se poslední termín podání daňového přiznání. Radíme, jak na něj

Změny u odchodu do důchodu

Podle ministra se chystané změny současných seniorů dramaticky nedotknou. „Důchody těch současných důchodců, ale i těch, kteří budou přicházet v příštích letech do důchodu, budou určitě růst. Snažíme se to dělat poměrně dobře vyváženě, vědomi si toho, že tady nechceme dělat žádné tupé škrty, ale opravdu to nastavit tak, aby za těch 20, 30, 40 let tady v České republice prostě důchodový systém nadále fungoval a nabízel slušné důchodové zabezpečení,“ slíbil.

Češi by se podle Jurečky měli připravit na to, že pro dnešní čtyřicátníky, třicátníky, dvacátníky a mladší generace bude důchodová reforma, která zabezpečí to, že důchodový systém pro ně bude nabízet důstojné důchody a bude udržitelný v rámci státního rozpočtu.

24. dubna 2023 9:25 Čas čtení 0:54 Máš nárok na příspěvek na bydlení? Takto si o něj můžeš zažádat Máš nárok na příspěvek na bydlení? Takto si o něj můžeš zažádat

Změny by se měly týkat například věku odchodu do důchodu, který by měl být podle ministra více vázán na dobu dožití. „Zakotvíme dobu pobírání starobních důchodů, která je dnes 21,5 roku, v průměru k době dožití. Pokud se bude doba dožití měnit, tak se případně bude měnit tento parametr, pokud ne, tak bude situace, jaká je dnes,“ vysvětlil Jurečka. Do výpočtů by se podle něj mělo promítnout i to, jak dlouho byl člověk na pracovním trhu aktivní.

V pořadu se řešila i problematika předčasných důchodů. Ty jsou dle Jurečky určeny pro lidi, kteří dělali fyzicky náročné profese. Právě ti by prý mohli odcházet do důchodu „až o 5 let dříve“, aniž by jim byl krácen. Aktuálně se to týká třeba zdravotnických záchranářů nebo hasičů. „Jsou to fyzicky opravdu velmi náročné profese, u kterých nelze nějakými kompenzačními pomůckami chránit toho člověka proti vlivu okolních podmínek na pracovišti, které se propisují i do jeho zdraví,“ dodal Jurečka. Přesný výčet profesí se aktuálně chystá ve spolupráci s resortem zdravotnictví.

Domů
Sdílet
Diskuse