Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
17. dubna 2023 13:38
Čas čtení 1:40

Kalkulačka na příspěvek na živobytí: Ověř si, zda a na jakou částku máš nárok

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Kalkulačka na příspěvek na živobytí: Ověř si, zda a na jakou částku máš nárok
Zdroj: Úřad vlády ČR

Nemáš dostatek financí na obživu, ubytování, ošacení a zároveň pro tebe neexistuje způsob, jak zvýšit své příjmy? Pak ses ocitl*a v hmotné nouzi a máš nárok na příspěvek na živobytí. Kolik ti Úřad práce ČR může vyplatit?

Příspěvek na živobytí představuje jednu ze státních dávek hmotné nouze. Za osobu v hmotné nouzi lze považovat každého člověka či domácnost, které majetkové a sociální poměry neumožňují uspokojovat základní životní podmínky. Jedná se především o zabezpečení stravy, ošacení, obuvi, základních hygienických potřeb apod.

Dále se posuzuje, zda si osoba či domácnost nemůže příjem zvýšit vlastním přičiněním. „Zvýšením příjmu vlastním přičiněním se rozumí zvýšení příjmu řádným uplatněním nároků a pohledávek (např. výživné, nároky na jiné dávky), prodejem nebo jiným využitím majetku a vlastní prací (např. výdělečná činnost, výkon veřejné služby, aktivní součinnost v rámci evidence uchazečů o zaměstnání),“ vysvětluje ministerstvo práce a sociálních věcí na svých webových stránkách.

Jak vypočítat nárok a výši příspěvku na živobytí?

Pro výpočet se stanovuje rozdíl mezi živobytím osoby (společně posuzovaných osob) a jejím příjmem, od kterého se odečtou tzv. přiměřené náklady na bydlení. „Přiměřené náklady na bydlení jsou odůvodněné náklady na bydlení, maximálně však do výše 30 % (v Praze 35 %), příjmu osoby (společně posuzovaných osob),“ uvádí MPSV. 

4. května 2024 11:00 Čas čtení 0:22 KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny?

Částka živobytí je stanovena pro každou osobu individuálně, a to na základě hodnocení její snahy a možností. Zvýšení se projevuje například v situaci, pokud zdravotní stav osoby vyžaduje podle doporučení příslušného odborného lékaře zvýšené náklady na dietní stravování. K tomu je nutné doložit potvrzený tiskopis.

Při posuzování příjmu žadatele o příspěvek na živobytí a jeho rodiny se vychází z čistého příjmu za poslední tři měsíce. Pokud se v měsíci, ve kterém člověk o dávky žádá, příjem podstatně snížil, je možné vycházet z příjmů v tomto aktuálním měsíci.

Faktory, které ovlivňují výši příspěvku na živobytí, jsou následující:

  • Počet dětí, které žijí ve společné domácnosti, přičemž je nutné rozlišovat jejich věk podle tří skupin (do 6, do 15 a do 26 let),
  • počet dospělých v jedné domácnosti,
  • celkové čisté příjmy, které má domácnost ze zaměstnání.

Do příjmů domácnosti se započítávají také některé sociální dávky či náhrady mzdy vyplácené zaměstnavatelem. Jedná se o tyto:

  • Náhrada mzdy od zaměstnavatele,
  • podpora v nezaměstnanosti nebo rekvalifikace (od úřadu práce),
  • mateřská nebo rodičovský příspěvek,
  • přídavky na děti,
  • sociální příplatek (od úřadu práce),
  • důchody.

Všechny tyto údaje pak vyplň v kalkulačce od serveru Peníze.cz

Kalkulačka: Vypočítej si příspěvek na živobytí

Jak a kdy žádat o příspěvek na živobytí?

O příspěvek lze žádat osobně, tedy zajít si na pobočku ÚP ČR nebo na její podatelnu podle místa trvalého pobytu. Vyplníš papírový formulář a odevzdáš. Případně můžeš žádost poslat poštou. 

3. května 2024 14:00 Čas čtení 4:05 Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem

Další možností je elektronická žádost. K té potřebuješ mít bankovní identitu nebo datovou schránku. Žádost můžeš poslat také prostřednictvím e-mailu, ale potřebuješ mít podepsaný zaručený elektronický podpis.

Domů
Sdílet
Diskuse