Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
28. dubna 2023 8:12
Čas čtení 1:21

Zemřel Jerry Springer

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřel Jerry Springer
Zdroj: Wikimedia Commons/Justin Hoch/volně k užití

Ve čtvrtek zemřel moderátor Jerry Springer. Jeho bulvární talkshow, známá pod jeho jménem, se vysílala od roku 1991 do roku 2018 a téměř po celou dobu vysílání vyvolávala kontroverze. Springer je označován za průkopníka reality nebo trash TV.

Jerry Springer zemřel ve čtvrtek ve věku 79 let po krátké nemoci. V sedmdesátých letech byl starostou ve svém rodném městě Cincinnati, poradcem prezidenta Roberta F. Kennedyho v politické kampani, poté ale z politiky odešel do televize. Dostal se na stanici Cincinnati WLWT-TV a v roce 1991 spustil The Jerry Springer Show. Zpočátku to byl seriózní pořad založený na rozebírání nejrůznějších politických a společenských problémů, ale za pár let se show zcela změnila. 

Počátky reality TV

Typický program Springerovy stejnojmenné talkshow zahrnoval hádky, nadávky či odhalování nevěry v přímém přenosu a mohl by být označen za pobuřující, profánní, ale podmanivý pro miliony Američanů, kteří Springera podporovali, i když kritici show odmítali jako přízemní, jednoduchou a vykořisťovatelskou. A právě tento senzacechtivý pořad pomohl položit základy dnešního mediálního prostředí v USA.

„Říká se tomu Jerry Springer efekt,“ říká novinářka a psycholožka Cooper Lawrence, která se zabývá popkulturou. Mnoho dnes populárních amerických reality show jako 

Real Housewives, Love Is Blind (Láska je slepá) a Married at First Sight (Ženatý na první pohled) vychází právě ze Springera. „Otevřel dveře myšlence programování reality... jako to dělají Real Housewives a Kardashianky. Je otcem toho všeho.“

5. května 2024 15:00 Čas čtení 0:08 KVÍZ: Poznáš slavné české herce a herečky jen podle očí? KVÍZ: Poznáš slavné české herce a herečky jen podle očí?

Odvysílalo se 27 sezón a téměř 5000 epizod. Ve Springerově show se do centra pozornosti dostalo fyzické násilí, sex a odporná dramata. Ale show narůstala sledovanost, svého vrcholu dosáhla kolem roku 1998, kdy se na ni dívalo asi osm milionů Američanů. „Jerry byl milovaný. Ukazoval skutečné lidi, jak dělají skutečné věci,“ míní Lawrence. 

Jeho vtipy vyvolávaly kontroverze

Ale Springerův odkaz zahrnuje také rasistické, homofobní, transfobní a mizogynní stereotypy, ze kterých jeho show někdy čerpala. „Springer dovolil americké televizi, aby přistoupila k chudobě, fanatismu a mizogynii, nikoli jako problémům, které je třeba vyřešit, ale jako osobním slabostem, kterým by se ostatní lidé měli vysmívat a parodovat,“ řekla Jennifer Pozner, mediální kritička a autorka knihy Reality Bites Back

Ale navzdory kontroverznímu obsahu nebyla show nikdy zrušena. Poté, co byla The Jerry Springer Show stažena z vysílání, se zkušený moderátor připojil k obsazení Dancing With The Stars a uváděl například America's Got Talent.

Domů
Sdílet
Diskuse