Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
29. dubna 2023 13:17
Čas čtení 0:56

Cermat: Přijímačky na SŠ z matematiky dopadly letos hůř než loni. Jak dopadly testy z češtiny?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Cermat: Přijímačky na SŠ z matematiky dopadly letos hůř než loni. Jak dopadly testy z češtiny?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Výsledky letošních jednotných přijímacích zkoušek předal Cermat ředitelům a ředitelkám škol již 28. dubna. Jak si vedly letošní děti?

Cermat porovnával letošní a loňské výsledky jednotných přijímacích zkoušek z matematiky a českého jazyka studentstva, které se ucházelo o studium na čtyřletých středních školách a gymnáziích.

A jak to dopadlo? Zatímco v češtině byly letošní děti podobně úspěšné jako jejich vrstevníci o rok dříve, v matematice dopadly hůře. Proti loňskému roku je letos průměr v češtině o 0,1 % horší a v matematice o 5,6 % horší. Informuje o tom ČTK s odkazem na údaje Cermatu o výsledcích jednotných zkoušek.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Odborná komunita v oblasti školství však dlouhodobě upozorňuje na to, že se průměrné počty bodů u přijímacích zkoušek meziročně nedají moc porovnávat. Obtížnost těchto zkoušek se může každý rok lišit, protože jejich úkolem není ověření úrovně znalostí, ale roztřídění uchazečů a uchazeček. 

Přes 116 tisíc zájemců a zájemkyň

Na čtyřleté obory se zkoušky konaly 13. a 14. dubna a na víceletá gymnázia 17. a 18. dubna. Letos se dohromady přihlásilo 116 031 dětí. K jednotným zkouškám z češtiny na čtyřleté obory se letos dostavilo 85 063 zájemců. Na matematický test přišlo kolem 88 tisíc uchazečů a uchazeček.

28. dubna 2023 10:00 Čas čtení 4:53 Odmaturuj z češtiny: S tímhle přehledem zvládneš zkoušku z jazyka i literatury levou zadní Odmaturuj z češtiny: S tímhle přehledem zvládneš zkoušku z jazyka i literatury levou zadní

O přijetí či nepřijetí rozhodují hlavy jednotlivých škol, kterým v pátek Cermat předal výsledky zkoušek. Ředitelé a ředitelky do dvou dnů zveřejní pořadí uchazečů podle hodnocení výsledků v přijímacím řízení. Cermat uvedl, že zájemců a zájemkyň o studium bude nejspíš tradičně víc než přijatých.

V Refresheru si prostřednictvím kvízů můžeš ověřit znalosti matematiky a češtiny, které by měl zvládnout každý deváťák nebo deváťačka.
Domů
Sdílet
Diskuse