Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
8. května 2023 v 11:40
Čas čtení 1:20

Video: Policisté převezli do Česka Slováka podezřelého z vraždy, přes 10 let se skrýval v Argentině

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Policisté převezli do Česka Slováka podezřelého z vraždy, přes 10 let se skrýval v Argentině
Zdroj: Policie ČR

Do českého vězení se dostal muž podezřelý z vraždy spáchané před 15 lety, který se přes deset let ukrýval v Argentině. Po vyřešení formálních překážek se ho argentinské orgány v dubnu rozhodly vydat.

Čeští policisté převezli z Argentiny do Česka muže podezřelého ze zhruba 15 let staré vraždy, který se skrýval v Jižní Americe. Argentinská justice se ho rozhodla v polovině dubna vydat. Policie o tom informovala na svém webu.

7. května 2023 v 20:00 Čas čtení 0:33 Mrtvola pod postelí: Hotelový host si myslel, že mu smrdí nohy. Ukázalo se, že v pokoji páchlo lidské tělo Mrtvola pod postelí: Hotelový host si myslel, že mu smrdí nohy. Ukázalo se, že v pokoji páchlo lidské tělo

„Z hlediska závažnosti je velkým úspěchem extradice muže stíhaného za patnáct let starou vraždu. Cizinec, který uprchl již v roce 2010, se dlouhou dobu skrýval v Jižní Americe. Po dlouhých letech nejrůznějších právních překážek rozhodla 10. dubna argentinská justice o jeho vydání do České republiky,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí David Schön. V Argentině se skrýval Slovák Kristian Danev, který byl podezřelý z vraždy čtyřiadvacetiletého muže spáchané v roce 2009 v Poděbradech. 

Interpol na svých stránkách informuje, že v rámci vyšetřování policií v Argentině zaslal Národní ústřední úřad Interpolu v Buenos Aires snímky podezřelého k porovnání se záznamy v databázi rozpoznávání obličejů.

25. června 2022 v 11:30 Čas čtení 5:50 Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví

Když se výsledek ukázal jako potenciální shoda, policie v Argentině zadržela podezřelého k dalšímu výslechu, který vedl k potvrzení jeho totožnosti. „Za méně než 48 hodin pomohla platforma pro globální policejní spolupráci Interpolu najít, identifikovat a zatknout mezinárodního uprchlíka, který se deset let vyhýbal spravedlnosti,“ řekl Harald Arm, ředitel operační podpory a analýzy Interpolu.

Nejen Argentina, ale i SAE nebo Španělsko

Dalším státem, který se za posledních několik let stal místem, kde se před zákonem ukrývají čeští uprchlíci, jsou Spojené arabské emiráty. Loni do Dubaje uprchla mladá žena, která nenastoupila trest odnětí svobody za majetkovou trestnou činnost. Na konci února byla zadržena místní policií a po splnění všech formalit je již od konce dubna v českém vězení. Další zadržený se skrýval ve Španělsku, odkud byl v souladu s evropským právem rychle vydán.

Návrat pachatelů do Česka zajišťují speciálně vyškolení policisté z cizinecké policie, tzv. Air Marshalové. „Součástí všech operací českých Air Marshalů je pečlivá příprava, která zahrnuje vyhodnocovaní jak konkrétních rizik spojených s přepravou zločinců, tak dalších rizik a nezbytných opatření, která jsou spojená se zajištěním bezpečnosti letecké dopravy,“ dodal Schön. Pomáhají podle něj i s návratem cizinců do zemí jejich původu v rámci operací agentury Frontex.

Domů
Sdílet
Diskuse