Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Veronika Dlesková ČTK
12. května 2023 18:15
Čas čtení 1:56

Na Mostecku se přemnožili divočáci, město navýšilo odměnu za odstřel. Ani ten není zárukou důstojné smrti, upozorňují ochránci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na Mostecku se přemnožili divočáci, město navýšilo odměnu za odstřel. Ani ten není zárukou důstojné smrti, upozorňují ochránci
Zdroj: Pexels

Most chce motivovat myslivce k odlovu divočáků. Ti jsou v Ústeckém kraji dlouhodobě přemnožení. Podle ochránců zvířat ale není tento postup ideální.

Most chce ve svém katastru snížit počet černé zvěře. Podle primátora Marka Hrvola (ProMOST) jsou především divočáci dlouhodobě přemnožení v celém Ústeckém kraji. Město tak vyčlenilo 250 tisíc korun ze svého rozpočtu na odměny za jejich odlov. Lovci dostanou 800 korun za každého zastřeleného divočáka. Informuje o tom ČTK. 

8. dubna 2023 9:00 Čas čtení 9:55 „Ten slon si odpočine, až zemře.“ Mluvili jsme se ženou, která v Thajsku zachraňuje slony před krutostmi turismu „Ten slon si odpočine, až zemře.“ Mluvili jsme se ženou, která v Thajsku zachraňuje slony před krutostmi turismu

Doposud se k lovu divočáků používal odchyt do klecí. To ale podle ochránců zvířat není správný způsob, jak se s přemnožením zvěře vypořádat. „Odchyt zvířat do klecí není ideálním způsobem, protože zvíře lapené do pasti v ní často zůstává dlouhou dobu, než ji někdo přijde zkontrolovat. Sklopné pasti nejsou myslivci kontrolovány pravidelně, a tak zde zvířata mohou pomalu umírat hladem a žízní,“ uvedl pro Refresher Ivo Krajc ze spolku OBRAZ – Obránci zvířat.

S tím souhlasí i Hrvol: „Myslivcům tento způsob jejich likvidace nepřipadá příliš humánní, proto chceme vyzkoušet odchytové sítě a motivovat k odstřelu příspěvkem,“ uvedl pro ČTK.

Podle primátora divočáci děsí obyvatele v celém Ústeckém kraji

„Bavili jsme se o částce za odlovený kus, původní návrh byl 500 korun, nakonec jsme se rozhodli částku navýšit na 800 korun, což se setkalo s velkým ohlasem, proto věříme, že poskytování odměny pomůže zvýšit počet odlovených kusů,“ řekl ČTK mostecký primátor. 

Ani odstřel ale není pro zvířata zárukou důstojné smrti. „U odstřelu je zase ten problém, že ne vždy se daří zvíře zasáhnout ideálně, aby střelná rána způsobila rychlou smrt,“ uvedl pro Refresher Krajc. Jako možné řešení, jak se přemnožení divočáků vyhnout, je podle ochránců zvířat návrat jejich přirozených predátorů do české krajiny. „V poslední době si můžeme všimnout zpráv o tom, že se do české krajiny začínají vracet vlci. Kromě vlků může jít také třeba o rysy,“ dodal Krajc. 

26. února 2023 6:00 Čas čtení 5:28 Vlci se vrací do Česka, loni tu bylo 24 smeček. Člověk jim ale komplikuje život, říká koordinátorka vlčích hlídek Vlci se vrací do Česka, loni tu bylo 24 smeček. Člověk jim ale komplikuje život, říká koordinátorka vlčích hlídek

Hrvol v pátek uvedl, že z přemnožených divočáků mají obavy i místní obyvatelé. Nicméně podle Krajce jsou takové obavy zbytečné: „Divočáků je v dnešní době skutečně více než v minulosti, ale stále se jedná o divoká zvířata, která mají z lidí respekt a strach.“ Častý důvod potyček s divočáky bývají podle Krajce psi, kteří zvěř nahání. Je proto důležité mít své mazlíčky na vodítku.

Jak postupovat, když divočáka potkáš?

Podle Krajce je v případě, že divočáka potkáš, nejdůležitější zachovat klid. „Zvíře se pravděpodobně bojí ještě víc než vy. Je důležité nechat zvířeti prostor pro útěk, pomalu se dát opačným směrem, být potichu a nevšímat si ho,“ uvedl. 

1. března 2023 11:33 Čas čtení 2:09 V Krkonoších byl potvrzen výskyt vlků, kolik smeček bylo napočítáno? V Krkonoších byl potvrzen výskyt vlků, kolik smeček bylo napočítáno?

Riziko hrozí především v případě, kdy člověk potká bachyni se selaty. „Proto by lidé na procházkách měli mít pod kontrolou své psy, kteří by neměli zabíhat do křoví, kde mohou na matku s mláďaty narazit,“ dodal Krajc.

Podle Krajce je zásadní také prevence dopravních nehod. Účinným opatřením jsou pachové ohradníky, které však musí být často měněny. „Ještě lepší jsou optické a akustické senzory. V ČR se jejich využití vyplatilo třeba právě v Ústeckém kraji, kde se po jejich nainstalování snížil počet srážek se zvěří ze 40 za dva roky na jednu za rok a půl – a to šlo o srnu, nikoliv o divočáka,“ uzavřel Krajc.

Domů
Sdílet
Diskuse