Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
21. května 2023 17:00
Čas čtení 0:46

Většina Čechů a Češek nesouhlasí s jednotnými přijímačkami na střední školy. Hlasuj v anketě, jaký máš názor ty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Většina Čechů a Češek nesouhlasí s jednotnými přijímačkami na střední školy. Hlasuj v anketě, jaký máš názor ty
Zdroj: Pexels/volně k užití

Děti, které se hlásí na střední školu, musí projít jednotnými přijímacími zkouškami. Ty zajišťuje státní organizace Cermat. Většina Čechů a Češek ale se současným systémem není spokojena. Vyplývá to z nedávného průzkumu společnosti Median.

Na tom, že jednotné přijímací zkoušky na střední školy nejsou ideálním systémem, se s veřejností shodují i odborníci. „Nastavení přijímacího řízení patří do minulého století. Je jasné, že má probíhat elektronicky,“uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Právě digitalizace by měla být jednou z priorit, které si Bek vytyčil. 

20. května 2023 9:51 Čas čtení 0:52 Děti, které nenastoupí na střední školu, si budou muset platit zdravotní pojištění Děti, které nenastoupí na střední školu, si budou muset platit zdravotní pojištění

Z nového průzkumu agentury Median, který zveřejnil server iRozhlas, vyplývá, že s jednotnými přijímacími zkouškami na střední školy nesouhlasí 57 % Čechů a Češek s tím, že rozhodně s tímto systémem nesouhlasí čtvrtina dotázaných. Naopak pro je pouze 22 % z nich, 7 % je o svém názoru pevně přesvědčeno. 

Jednotné přijímací zkoušky z matematiky a češtiny musí absolvovat všichni žáci hlásící se na střední školu. Podle Cermatu by ale pro školy neměly být jediným kritériem. 

„Mnohé školy využívají jednotné přijímací zkoušky jako 99procentní kritérium. Je to pro ně jednodušší. V tu chvíli závisí výsledek pouze na úspěšném složení didaktických testů, chybí zapojení školy, která ale má možnost více ovlivnit vlastní výběr studentů,“uvedla mluvčí Cermatu Jana Patáková.

17. května 2023 6:00 Čas čtení 16:46 Čech v USA rozjel byznys, se kterým pomáhá lidem dostat se na nejlepší univerzity. Hrál za Spartu, teď úspěšně podniká (Rozhovor) Čech v USA rozjel byznys, se kterým pomáhá lidem dostat se na nejlepší univerzity. Hrál za Spartu, teď úspěšně podniká (Rozhovor)

Jednotné zkoušky se na celkovém hodnocení přijímacího řízení v současné době musí podílet alespoň ze 60 procent, u sportovních gymnázií ze 40 procent. Zbytek mohou tvořit požadavky stanovené školou, píše server Novinky.cz

Anketa:
Měly by střední školy nadále přijímat studenty na základě jednotných přijímacích zkoušek?
Jasně!
Určitě ne.
Nevím.
Jasně!
33 %
Určitě ne.
43 %
Nevím.
23 %
Domů
Sdílet
Diskuse