Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
20. května 2023 9:51
Čas čtení 0:52

Děti, které nenastoupí na střední školu, si budou muset platit zdravotní pojištění

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Děti, které nenastoupí na střední školu, si budou muset platit zdravotní pojištění
Zdroj: Unsplash/Jeswin Thomas/volně k užití

Stát za ně bude pojištění nadále platit jen tehdy, když se nahlásí na úřadu práce. Letos stojí zdravotní pojištění 2336 korun za měsíc.

Děti, které nebudou po základní škole pokračovat na středoškolské studium, si nově budou muset platit zdravotní pojištění. Nárok na podporu v nezaměstnanosti patnáctiletí a šestnáctiletí mít nebudou, mohou ale pobírat dětské přídavky. K získání podpory v nezaměstnanosti je totiž potřeba v posledních dvou letech alespoň rok pracovat a platit sociální odvody. Podle údajů úřadu práce tvoří mladí mezi 15 a 18 lety dlouhodobě kolem 1,5 procenta nezaměstnaných v Česku. Informuje o tom ČTK

19. května 2023 19:37 Čas čtení 2:32 Každé třetí dítě v Česku nebude mít do několika let praktického lékaře Každé třetí dítě v Česku nebude mít do několika let praktického lékaře

Středoškoláci, kteří neuspějí u přijímacích zkoušek, mají možnost po maturitě jeden rok studovat cizí jazyk ve speciálním kurzu. Stát pak za ně dál hradí zdravotní odvody.

„V případě, že se děti po základní škole nedostanou na některou ze středních škol, je určitě namístě, aby rodiče zvážili všechny možnosti, jak udržet potomka ve vzdělávacím procesu. Například využít možnosti studia cizích jazyků, oborově zaměřených kurzů a podobně,“uvedla mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková. 

17. května 2023 6:00 Čas čtení 16:46 Čech v USA rozjel byznys, se kterým pomáhá lidem dostat se na nejlepší univerzity. Hrál za Spartu, teď úspěšně podniká (Rozhovor) Čech v USA rozjel byznys, se kterým pomáhá lidem dostat se na nejlepší univerzity. Hrál za Spartu, teď úspěšně podniká (Rozhovor)

Ke zkouškám na maturitní obory SŠ se letos přihlásilo více než 116 tisíc dětí. To je o čtvrtinu více než před šesti lety. Letos byl i kvůli silnému populačnímu ročníku zájem o středoškolské vzdělání v některých regionech enormní a mnoho žáků devátých tříd zatím nebylo přijato na žádnou školu. Rodiče některých školáků sepsali petici a obrátili se na ministra školství a další politiky otevřeným dopisem, požadují změnu jednotných přijímacích zkoušek na střední školy s maturitou.

Domů
Sdílet
Diskuse