Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
28. května 2023 11:00
Čas čtení 1:00

Americký stát po 370 letech omilostnil oběti honu na čarodějnice

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Americký stát po 370 letech omilostnil oběti honu na čarodějnice
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Zákonodárci v americkém státě Connecticut po více než 370 letech zprostili viny 12 lidí, kteří tam byli v 17. století odsouzeni za čarodějnictví. Jedenáct odsouzených bylo oběšeno.

Soudní rozhodnutí rehabilitovat oběti vycházelo ze snahy sdružení potomků osob, které tehdejší americká justice odsoudila k smrti kvůli čarodějnictví. Senát státu na východním pobřeží Spojených států uznal, že šlo o zneužití spravedlnosti, píše BBC.

8. září 2022 11:00 Čas čtení 7:40 Hony na čarodějnice byly válkou proti ženám, která trvá dodnes Hony na čarodějnice byly válkou proti ženám, která trvá dodnes

Rozhodnutí vykresluje Ameriku jako špatné místo, argumentuje jediný z odpůrců

Proti navrácení trestní bezúhonnosti hlasoval jen jeden ze 34 senátorů Rob Sampson. Své rozhodnutí obhajoval tím, že by se nemělo zpětně „diktovat“, co bylo v dané době dobré a co špatné. „Nestojím o zákony, které se, ať oprávněně, či neprávem, pokoušejí vykreslovat Ameriku jako špatné místo se špatnou historií,“ řekl Sampson. Už dříve rehabilitaci schválila dolní komora parlamentu státu Connecticut.

Úspěch okomentoval i samotný spolek potomků obětí čarodějnických procesů. CT Witch Trial Exoneration Project, založený v roce 2005, v prohlášení napsal: „Jsme vděčni potomkům, zastáncům, historikům, zákonodárcům obou stran a mnoha dalším, kteří tento oficiální závěr umožnili.“ 

Kromě nápravy křivd z minulosti chce spolek upozorňovat i na novodobé procesy

Podle spolku nejde jen o nápravu historických křivd, ale také o to, aby se věnovala pozornost dalším „smrtícím honům na čarodějnice, které se stále v mnoha částech světa vedou kvůli strachu, mizogynii a podezřívavosti“.

Na území Connecticutu bylo před vyhlášením nezávislosti USA souzeno za čarodějnictví nejméně 45 lidí. Známější jsou inkviziční procesy s lidmi obviněnými ze satanismu, které se odehrály koncem 17. století v Salemu v sousedním Massachusetts. Obviněno bylo více než 200 lidí, 19 bylo nakonec oběšeno, z toho 14 žen a pět mužů. Podobné případy upalování lidí, zejména žen obviněných z čarodějnictví, probíhaly hlavně v Evropě, i u nás.

Domů
Sdílet
Diskuse