Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
30. května 2023 9:18
Čas čtení 1:36

V Ugandě schválili nejtvrdší LGBT+ zákon na světě, gay a lesbickým párům hrozí až trest smrti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Ugandě schválili nejtvrdší LGBT+ zákon na světě, gay a lesbickým párům hrozí až trest smrti
Zdroj: Wikimedia commons/Foreign and Commonwealth Office/volně k užití

Prezident Ugandy Yoweri Museveni v pondělí podepsal jeden z nejpřísnějších zákonů, který diskriminuje LGBT+ osoby. Za sex mezi gay a lesbickými páry hrozí doživotí, pokud je jeden z nich nezletilý, tak i trest smrti. Zákon vyvolal mezinárodní kritiku.

Uganda není jedinou zemí v Africe, kde jsou menšinové sexuální orientace kriminalizované, tato země však patří mezi ty „nejdůslednější“, což potvrzuje i nově přijatý „anti-homosexuality act“.

20 let za hájení práv LGBT+ lidí 

Mezi tresty, které novelizace předchozího obdobného zákona zavádí, patří trest smrti nebo doživotní vězení za některé sexuální akty gayů a leseb, případně si 20 let Uganďané odpykají za „propagaci“ homosexuality. To by podle aktivistů mohlo kriminalizovat jakoukoli obhajobu práv LGBT+ občanů.

Opatření také zavazuje lidi hlásit homosexuální aktivitu. Pokud tak neučiní, hrozí jim pět let vězení nebo pokuta 10 milionů ugandských šilinků (58 800 korun).

Zákon před podpisem prezidenta prošel ugandským parlamentem, kde se proti němu postavili pouze dva ze 389 poslanců.

Mezinárodní kritika 

Na prosazení zákona reagovala Rada pro lidská práva OSN, ale ozvala se i řada dalších mezinárodních organizací, které zákon nazývají šokujícím, drakonickým či diskriminačním.

Novou normu komentovala i řada politiků. Britská vláda uvedla, že je zděšena „hluboce diskriminačním“ návrhem zákona, který podle ní „poškodí mezinárodní postavení Ugandy“. Americký prezident Joe Biden tento čin odsoudil jako „hanebné a tragické porušení všeobecných lidských práv“. Washington zvažuje „sankce a omezení vstupu do Spojených států komukoli zapojenému do vážného porušování lidských práv.“

Zákon omezí přístup k léčbě a prevenci AIDS a HIV

Martin Ssempa, jeden z hlavních zastánců návrhu zákona, jej prezentoval jako vítězství nad USA a Evropou a naznačil, že Uganda se musí vymezit proti skupinám pomáhajícím s bojem s HIV v zemi. Řekl, že „prezident prokázal velkou odvahu vzdorovat šikaně Američanů a Evropanů, kteří zastrašují a vyhrožují“.

18. března 2024 14:01 Čas čtení 7:35 „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy

Podle šéfů Globálního fondu pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii, UNAids a Nouzového plánu prezidenta USA pro pomoc při AIDS (Pepfar) tento zákon však znemožní efektivní pomoc lidem s AIDS a HIV. „Stigma a diskriminace spojené s přijetím zákona již vedly k omezení přístupu k prevenci a léčbě. Důvěra, důvěrnost a angažovanost bez stigmatu jsou zásadní pro každého, kdo hledá zdravotní péči,“ napsali v prohlášení.

Prezident Museveni, jenž vládne v Ugandě od roku 1986, zákon podepsal i přes mezinárodní tlak, aby tak nedělal. V minulosti řekl, že nepodlehne tlaku Západu, který se snaží normalizovat „odchylky“. Zákon ještě může napadnout soud. 

Domů
Sdílet
Diskuse