Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Čteš článek:
Nejlépe placené práce v Česku: Na jaké nemanažerské pozici si vyděláš i 140 tisíc?

4. Právo a legislativa – 59 358 Kč

právo, právnik, administrácia, práca, povolanie
Zdroj: Pexels/Sora Shimazaki

Nadstandardní odměny pobírají také Češi a Češky, kteří se zabývají právem a legislativou. V průměru dosáhnou na částku 59 358 Kč, přičemž opět záleží na konkrétní pozici a úrovni seniority. 

V tomto odvětví si nejvíce vydělá advokát*ka. Finanční rozmezí na této pozici se pohybuje od 42 801 do 130 192 korun. V průměru jde o 86 tisíc korun. Advokát*ka často zastupuje klienty či klientky a prosazuje jejich zájmy v rámci zákonem povolených možností na soudních jednáních. Průměrný věk na této pozici činí 34 let, přičemž je zde až třetinové (34 %) zastoupení žen. 

28. května 2023 13:00 Čas čtení 3:24 Tohle je 5 nejnebezpečnějších profesí na světě. Kolik si za ně v Česku vyděláváš a je mezi nimi i ta tvá? Tohle je 5 nejnebezpečnějších profesí na světě. Kolik si za ně v Česku vyděláváš a je mezi nimi i ta tvá?

Advokáta či advokátku si lze často mylně splést s povoláním právníka či právničky. A jak se tyto dvě profese od sebe liší? Portál Platy.cz uvádí, že právník či právnička spíše poskytuje právní poradenství, vypracovává právní rozbory a stanoviska a zastupuje klienty či klientky spíše při jednáních, podepisování smluv a obdobných aktivitách.

Na vyšší mzdy dosáhnou také firemní právníci či právničky. Jejich průměrná mzda je zhruba o 20 tisíc korun nižší než u advokáta či advokátky – 65 149 korun. Na juniorní pozici pobírají 38 448 korun hrubého, na seniorní pak 91 850 korun.

A kdo má v této oblasti nejnižší výdělky? Nejspíš tě nepřekvapí, že tzv. paralegal – student*ka práv s průměrnou mzdou kolem 35 tisíc korun hrubého (rozpětí od 19 394 do 51 457 Kč). O něco málo si přilepší advokátní koncipient*ka s měsíční odměnou skoro 47 tisíc (rozpětí od 30 422 do 63 437 Kč).

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 5
Domů
Sdílet
Diskuse