Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
13. června 2023 16:14
Čas čtení 2:29

Každá šestá firma v Česku se chystá propouštět. Podívej se, které obory tě ale přivítají s otevřenou náručí

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Každá šestá firma v Česku se chystá propouštět. Podívej se, které obory tě ale přivítají s otevřenou náručí
Zdroj: Pexels/Olya Kobruseva

Přestože 35 procent organizací bude nabírat, více než každá šestá firma plánuje spíše snižovat počty svých lidí. Kde naopak nabírají?

Takzvaný index trhu práce počítá rozdíl mezi procentem nabírajících firem a procentem těch, které plánují snižovat počty pracovních míst. V následujících třech měsících dojde k dynamickým změnám. České společnosti sice plánují spíše nabírat, mnoho jich ale hodlá i propouštět. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 510 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR, jehož výsledky v úterý firma zveřejnila na tiskové konferenci.

Podle průzkumu pro třetí čtvrtletí letošního roku chce přijímat nové lidi až 35 procent zaměstnavatelů, naopak 16 procent očekává, že bude propouštět. Čistý index trhu práce tak podle společnosti Manpower činí plus 19 procent.

To, že žádnou personální změnu nechystá, uvedlo 46 procent oslovených firem. „Po velmi nejistém začátku roku se na jaře vrátila na trh práce důvěra a díky rostoucímu optimismu začala nezaměstnanost klesat o 7 000 až 10 000 lidí měsíčně. Subjekty v ekonomice se ale nadále velmi těžko vyrovnávají s novou realitou,“ připomíná generální ředitelka ManpowerGroup ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová. „Přestože 35 procent organizací bude nabírat, více než každá šestá firma plánuje spíše propouštět,“ doplňuje.

13. června 2023 15:29 Čas čtení 1:42 „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu?

Na nábor se nejvíce chystají finanční společnosti

Nejoptimističtěji se do budoucnosti dívá obor finance, pojištění a nemovitosti s čistým indexem trhu práce 45. Proti minulému čtvrtletí jde o nárůst o 11 procentních bodů. Druhý nejsilnější sektor z hlediska náborů je energetika s indexem 32 procentních bodů. Proti minulému čtvrtletí výrazně posílil index v odvětví komunikační služby, a to o 32 procentních bodů.

Naopak nejslabší hodnoty vykazuje veřejný sektor, státní správa, vzdělávání a neziskový sektor. Vysoká fluktuace lidí, tedy střídaní zaměstnanců a zaměstnankyň ve firmě, pak podle Rezlerové panuje například v oblasti průmyslu nebo obchodu, služeb a pohostinství (hotel, restaurace, catering).

Více se dozvíš v naší infografice:

Optimistické vyhlídky předpovídají pro třetí čtvrtletí 2023 všechny kategorie podle velikosti českých organizací. Proti minulému čtvrtletí náborové aktivity zpomalily u velkých společností nad 250 zaměstnanců, ale posílily u malých a středních podniků.

Z hlediska velikosti vykazují nejvyšší dynamiku střední a velké firmy, které hodlají nejvíce nabírat, ale také nejvíce propouštět. Například střední firmy chtějí nabírat ve 42 procentech, ale propouštět hodlá téměř pětina z nich (18 procent). Snižovat pracovní místa plánuje stejný počet (18 procent) velkých společností s více než 250 zaměstnanci. 

25. dubna 2024 11:00 Čas čtení 2:53 Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní

Co se týče regionálního rozložení, nejvyšší předpoklad náboru vykazuje region Praha s indexem 22 procent, proti minulému čtvrtletí posílil o tři procentní body. Nejvyšší nárůsty hlásí Morava, mezičtvrtletně o devět procentních bodů. Naopak nejméně hodlají nabírat nové pracovníky společnosti sídlící v Čechách, a to s čistým indexem 15 procent.

Ve kterých konkrétních krajích a obcích ČR firmy aktuálně hledají pracovní pomoc? Více se dozvíš v samostatném článku. A zde se dozvíš, které konkrétní práce jsou v Česku nejlépe placené a na jaké nemanažerské pozici si vyděláš i 140 tisíc.

Chatboti na obvolání zájemců a zájemkyň o práci

Při náboru často pomáhají nové technologie. Až 58 procent zaměstnavatelů po světě totiž věří, že umělá inteligence a virtuální realita budou vytvářet nová pracovní místa. Vyplývá to z průzkumu společnosti Experis, která je divizí ManpowerGroup.

„Vidíme, že společnosti přijímají tyto nové technologie, přičemž mnoho z nich se snaží najmout nebo zvýšit kvalifikaci stávajících talentů, aby využily potenciální zvýšení produktivity. Chytří zaměstnavatelé vědí, že přijetí digitalizace a rozvoj talentů zvýší jejich připravenost uspět v této éře rychlého technologického pokroku,“ uvádí autoři a autorky průzkumu.

Umělou inteligenci při náboru již plně využívá 13 procent českých firem. Nejčastěji používaným nástrojem jsou chatboti. Ti aktuálně dokáží ověřovat základní informace nebo obvolávat kandidáty a kandidátky na pracovní pozice či je třeba zvát na pohovory.

14. dubna 2024 7:00 Čas čtení 5:08 Danielovi je 26 let a pracuje jako traktorista. „Na poli jsem potkal medvěda, v hlavní sezóně se dá vydělat i 90 tisíc“ Danielovi je 26 let a pracuje jako traktorista. „Na poli jsem potkal medvěda, v hlavní sezóně se dá vydělat i 90 tisíc“

„Nejde o souboj my versus umělá inteligence nebo lidé versus stroje. Místo toho jde o to, jak můžeme tyto nástroje využít k rozšíření a vylepšení našich jedinečných lidských dovedností a naopak se více zaměřit na člověka,“ uvádí ředitel pro inovace společnosti ManpowerGroup Tomas Chamorro-Premuzic.

Domů
Sdílet
Diskuse