Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kristýna Dobiášová TASR
26. června 2023 v 14:29
Čas čtení 0:53

Pokus o převrat v Rusku hýbe kurzem rublu

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Pokus o převrat v Rusku hýbe kurzem rublu
Zdroj: Pexels/Polina Tankilevitch

Ruský rubl se na začátku pondělního obchodování propadl vůči dolaru na 15měsíční minimum. Postupně se zotavil a ráno vůči dolaru mírně posílil.

Zotavil se také vůči euru a čínskému jüanu, vůči němuž na počátku obchodování klesl na dvouměsíční minimum. Informuje o tom TASR na základě zprávy agentury Reuters.

Na začátku obchodování dosáhl kurz ruského rublu 87,23 RUB/USD, což byla nejnižší hodnota měny od března loňského roku. Později však začal posilovat a v 11:15 SEČ dosáhl 84,60 RUB/USD. To je o 0,1 % více než na konci předchozí obchodní seance.

26. června 2023 v 12:43 Čas čtení 1:07 Prigožina je třeba za pokus o převrat popravit, ozývá se v Rusku. Šéfa Wagnerovy skupiny nadále vyšetřují i přes dohodu s Putinem Prigožina je třeba za pokus o převrat popravit, ozývá se v Rusku. Šéfa Wagnerovy skupiny nadále vyšetřují i přes dohodu s Putinem

Ruská měna postupně posilovala také vůči euru a čínskému jüanu poté, co na začátku obchodování vůči oběma měnám oslabila. V obou případech klesla na nejnižší úroveň od dubna. Do 11:15 SEČ posílila vůči evropské měně o 0,3 % na 92,10 RUB/EUR a vůči jüanu o 0,2 % na 11,68 RUB/CNY.

Situace v Rusku vyvolává spekulace

Kurz rublu byl ovlivněn víkendovým vývojem v Rusku, kdy se žoldáci z tzv. skupiny Wagner vedené Jevgenijem Prigožinem pokusili svrhnout ruské vojenské velení a 24. června zamířili na Moskvu. Vzpoura však neměla dlouhého trvání, neboť večer téhož dne Prigožin oznámil, že svým vojákům nařídil návrat do jejich táborů na Ukrajině. První vzpoura v Rusku od 90. let minulého století však vyvolala na trzích spekulace o míře kontroly ruského prezidenta Vladimira Putina nad zemí.

25. června 2023 v 16:44 Čas čtení 1:11 Kde je Prigožin? Wagnerovci ho prý nemohou lokalizovat Kde je Prigožin? Wagnerovci ho prý nemohou lokalizovat

„Politika začíná mít opět negativní vliv na náladu investorů,“ uvedl Alexej Antonov ze společnosti Alor Broker. „To nejhorší napětí už sice pominulo, ale nepříjemné důsledky budou ještě nějakou dobu přetrvávat,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse