Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Jakub Paulík
25. června 2023 v 16:44
Čas čtení 1:11

Kde je Prigožin? Wagnerovci ho prý nemohou lokalizovat

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kde je Prigožin? Wagnerovci ho prý nemohou lokalizovat
Zdroj: Profimedia

Odešel do Běloruska?

Tisková služba zakladatele žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina v neděli uvedla, že s ním zatím není v kontaktu. Není ani známo, kde se Prigožin nachází, informovala britská stanice BBC.


„Všechny pozdravuje a na otázky odpoví, až bude v normálním kontaktu,“ reagovala dále tisková služba v odpovědi na otázku reportéra zpravodajského serveru RTVI. Prigožina naposledy viděli večer 24. června, kdy za potlesku a nadšených výkřiků kolemstojícího davu na podporu wagnerovců opouštěl autem město Rostov na Donu.

24. června 2023 v 10:56 Čas čtení 10:13 ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“ ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“

Prigožinova tisková služba pravidelně zveřejňuje jeho veřejná prohlášení včetně zvukových a obrazových zpráv. Poslední zvukový záznam byl zveřejněn v sobotu večer, na němž zakladatel wagnerovců řekl, že jeho muži „otáčejí“ své konvoje a odjíždí „opačným směrem do polních táborů, než bylo plánováno“.


Jak informovaly ruské úřady, wagnerovci v neděli opouštějí Lipeckou a Voroněžskou oblast a směřují na jih, pravděpodobně na okupovaná území Ukrajiny, kde se nacházejí jejich tábory.

Prigožin
Zdroj: TASR/AP

Prigožin se před Moskvou otočil zpět

Politická i bezpečnostní situace v Rusku se nečekaně vyhrotila v pátek, kdy Prigožin obvinil ruské ministerstvo obrany z raketového útoku na tábor žoldnéřů Wagnerovy skupiny. Potom oznámil, že jeho žoldnéři jsou na cestě do Moskvy, aby se „vypořádali“ s „chaosem“ v Rusku.


Situace se uklidnila v sobotu večer, kdy Prigožin oznámil, že svým jednotkám nařídil, aby se vrátily do polních táborů na Ukrajině s cílem vyhnout se prolévání ruské krve. Předcházela tomu jednání se Západem neuznaným běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.


Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov po oznámení o vydání rozkazu na ústup wagnerovců uvedl, že trestní řízení proti Prigožinovi bude zastaveno a on sám půjde do Běloruska.


Podle Peskova nebudou stíháni ani příslušníci Wagnerovy skupiny. Někteří z nich –⁠ ti, kteří se neúčastnili takzvaného pochodu spravedlnosti na Moskvu –⁠ budou moci podepsat smlouvy s ruským ministerstvem obrany. Peskov zdůraznil, že nejnovější vývoj neovlivní vedení bojových operací ruských vojsk na Ukrajině, které budou pokračovat.

Domů
Sdílet
Diskuse