Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Florián Meričko TASR
26. června 2023 12:43
Čas čtení 1:07

Prigožina je třeba za pokus o převrat popravit, ozývá se v Rusku. Šéfa Wagnerovy skupiny nadále vyšetřují i přes dohodu s Putinem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin nadále čelí v Rusku vyšetřování ze strany ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) za zorganizování ozbrojené vzpoury. Informuje o tom TASR.

„Trestní stíhání vůči Prigožinovi nebylo zastaveno,“ uvedly s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruské prokuratury tři největší ruské tiskové agentury. TASR uvádí, že Reuters cituje ruský deník Kommersant, podle něhož nedošlo ke změně statusu případu vedeného proti Prigožinovi ani navzdory dohodě o ukončení jeho vzpoury.

25. června 2023 16:44 Čas čtení 1:11 Kde je Prigožin? Wagnerovci ho prý nemohou lokalizovat Kde je Prigožin? Wagnerovci ho prý nemohou lokalizovat

FSB začala vyšetřovat Prigožina v pátek 23. června poté, co oznámil, že organizuje „pochod spravedlnosti“ na Moskvu ve snaze sesadit ruské vojenské vedení. V sobotu večer ale oznámil, že svým žoldnéřům nařídil otočit se zpět do táborů na Ukrajině poté, co běloruský prezident Alexandr Lukašenko zprostředkoval ukončení krize.

Součástí dohody bylo podle mluvčího Kremlu i zastavení trestního stíhání vůči vzbouřencům výměnou za jejich návrat do táborů. Prigožin se v rámci dohody měl zase přesunout do Běloruska. Šéf wagnerovců byl však naposledy spatřen v sobotu v Rostově nad Donem na jihu Ruska v konvoji Wagnerovy skupiny a od té doby na veřejnosti nevystoupil.

Ve státní televizi žádají kulku mezi oči

Po dosažení dohody s Kremlem však aktuálně Prigožin čelí vlně urážek ze strany několika osobností ruského informačního prostoru. Bývalý zástupce velitele jižního obvodu Ruské armády Andrej Guruljov během svého vystoupení ve státní televizi dokonce uvedl, že jediné řešení vidí v „kulce mezi oči“, informuje britský portál Daily Mail.


Guruljov žádá stejný trest nejen pro Prigožina, ale i spoluzakladatele Wagnerovy skupiny Dmitrije Utkina. K jeho výzvě se později přidal i známý ruský válečný bloger, bývalý příslušník ruské armády a zločinec Igor Girkin, který na sociální síti Telegram označil popravu Prigožina za nezbytnou.

Domů
Sdílet
Diskuse