Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kristýna Dobiášová ČTK
29. června 2023 v 15:36
Čas čtení 1:05

Riziko v radikálních on-line komunitách roste se zapojením mladistvých, popisuje centrála proti organizovanému zločinu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Riziko v radikálních on-line komunitách roste se zapojením mladistvých, popisuje centrála proti organizovanému zločinu
Zdroj: Unsplash/Glenn Carstens-Peters

Riziko stupňování extremismu se v radikálních on-line komunitách zvyšuje především se zapojením mladistvých a nezletilých lidí. V kapitole o extremismu výroční zprávy za loňský rok to uvedla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

V komunitách podle centrály nehraje roli ani tak ideologie, ale spíše přesvědčení, že jediným prostředkem k dosažení cíle či osobní satisfakce je použití násilí. Existují však komunity, které se profilují na neonacistickou ideologii, případně jde o stoupence například džihádistických skupin.

„Prostřednictvím komunit se šíří know-how,“ popisuje centrála

„Prostřednictvím komunit se šíří nejen (ideologická) inspirace, uživatelé se vzájemně motivují, podporují i podněcují k násilným činům, ale šíří se zároveň i know-how v podobě různých návodů, postupů či manuálů,“popsala centrála. Nezbytné je podle policistů včas identifikovat uživatele, kteří v komunitách vystupují, a věnovat pozornost materiálům, které se mezi nimi šíří.

29. června 2023 v 9:27 Čas čtení 6:28 Sněmovna živě: Zákon o manželství pro stejnopohlavní páry míří do druhého čtení Sněmovna živě: Zákon o manželství pro stejnopohlavní páry míří do druhého čtení

V náboženském extremismu je podle NCOZ stále stěžejní šíření propagandy Islámského státu. Vliv se může podle policistů projevovat nejen jako financování terorismu, ale také v rekrutování vojáků do konfliktních regionů či přípravě násilných akcí v Evropě.

Policie má od tohoto roku nový útvar

NCOZ zmiňuje i účast bojových skupin z Čečenska ve válce na Ukrajině, přičemž tyto skupiny jsou podle ní pod vlivem radikálního islámu. Podle centrály existuje riziko, že by se skupiny mohly po skončení konfliktu přesunout dále do Evropy. Nadále podle NCOZ přetrvává i riziko v přesunu lidí v migrační vlně z Turecka, kdy je vzhledem k množství uprchlíků obtížnější identifikace a provádění kontrol.

27. června 2023 v 11:20 Čas čtení 2:11 Odvolejte Alianci pro rodinu ze struktur českého státu, volají zástupci církví v otevřeném dopise Odvolejte Alianci pro rodinu ze struktur českého státu, volají zástupci církví v otevřeném dopise
U policie od počátku letošního roku funguje nový útvar s kybernetickou kriminalitou, extremismem a terorismem, který vznikl vyčleněním dvou obdobných struktur z NCOZ. K rozdělení policie přistoupila proto, aby sbor mohl lépe reagovat na rychle se vyvíjející trestnou činnost.

Po vyčlenění vznikl na NCOZ nový odbor kriminality v kyberprostoru. Mimo úkony trestního řízení poskytuje metodickou podporu v zajišťování a vyhledávání kryptoměn organizačním článkům NCOZ i dalším součástem policie.
Domů
Sdílet
Diskuse