Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
refresher team Tereza Patočková Adéla Ježková
29. června 2023 9:27
Čas čtení 6:28

Sněmovna živě: Zákon o manželství pro stejnopohlavní páry míří do druhého čtení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna živě: Zákon o manželství pro stejnopohlavní páry míří do druhého čtení
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco

V Poslanecké sněmovně se řeší zákon, který by povoloval osobám stejného pohlaví uzavírat sňatek.

> Poslanecká sněmovna poslala zákon o manželství pro stejnopohlavní páry do druhého čtení. 

> V online přenosu shrnujeme to nejdůležitější z dnešního dění v Poslanecké sněmovně.
Trigger warning: Čtení ani sledování nedoporučujeme osobám, kterých se problematika práv LGBT+ jakkoliv dotýká. Obsah by vás mohl znepokojovat a traumatizovat.
28. června 2023 13:56 Čas čtení 3:22 V Senátu proběhla debata o manželství pro všechny. Podporu vyjádřil i prezident Pavel V Senátu proběhla debata o manželství pro všechny. Podporu vyjádřil i prezident Pavel

19:15 – Konec online přenosu. 

S online sledováním dění z Poslanecké sněmovny pro dnešek končíme. Jak dopadlo jednání o ústavním zakotvení pojmu manželství jako svazku muže a ženy, tě budeme informovat v samostatném článku. Děkujeme za pozornost. 

❓19:13 – Co to vlastně znamená? 

Co se bude dít se zákonem nyní? Shrnuli jsme v tomto článku

18:48 – Sněmovna plynule přešla k projednávání o ústavním zákazu manželství stejnopohlavních párů, respektive o zakotvení pojmu manželství jako „svazku muže a ženy“. 

❗️18:40 – Návrh zákona nebyl zamítnut. Ani vrácen k přepracování. 

Znamená to, že poslanci a poslankyně poslali návrh zákona o manželství pro stejnopohlavní páry do druhého čtení. 

18:25 – Navrátil: KDU-ČSL nebude hlasovat pro. 

„KDU-ČSL jako konzervativní strana dnes nemůže hlasovat pro tento zákon. Problém je pro nás název ‚manželství‘. A také je to otázka širokého rozkročení ohledně dětí. KDU-ČSL ale není zkostnatělá strana. Máme mezi sebou několik gayů a lesbiček,“ řekl poslanec Jiří Navrátil. 

18:18 – Berki: Role v manželství se mění. 

„Právní rámec manželství se v čase bezesporu proměnil. Myslím, že většina z nás by v některých těch etapách nechtěla žít. Na roli ženy a jejího postavení je vidět, že se role v manželství mění. A ten vývoj všichni hodnotíme jako pozitivní. Souhlasím, že dítě má mít různé vzory. Děti ale nežijí izolovaně, vzory potkávají ve školách, školkách. Každý máme jistě ve svém okolí dítě, u kterého si přejeme, že si ze svého rodiče vzor nevezme, a to s orientací nijak nesouvisí,“ řekl poslanec Jan Berki (STAN). 

❗️ 18:00 – Sněmovna znovu otevírá jednání o změně občanského zákoníku.

❗️14:00 –⁠ Jednání bylo přerušeno, nastává obědová pauza, poté budou následovat interpelace. K projednávání zákona o manželství pro stejnopohlavní páry by se poslanci a poslankyně měli vrátit v 18 h. 

13:56 –⁠ Briefing poslaneckého klubu hnutí ANO. 

„V našem klubu je názorová pluralita. Každý bude hlasovat tak, jak to cítí. Zatím to ale vypadá, že by návrh mohl projít do dalšího čtení,“ řekla na tiskovém briefingu hnutí ANO Alena Schillerová. „Probíhá to velmi korektně, oba tábory se respektují. K projevu pana poslance Síly –⁠ nemyslím si, že bychom se měli takto vyjadřovat,“ dodala. 

13:37 – Zhasněte reflektory. 

Poslankyně Romana Bělohlávková (KDU-ČSL) řekla: „Mám pocit, že se celá LGBTQ+ komunita teď nechává nasvítit reflektory a staví se do role diskriminované skupiny a ohání se rasismem a podobně.“

„Pepíček přišel domů smutnej a babička se ptala: Pepíku, co se stalo? A on říká: Babi, jsem kluk? A babička říká: Jsi kluk. A on: Jsi si jistá, babi? A babička říká: Jasně. A Pepíček říká: Babi, ale paní učitelka říkala, že jsou holky, co jsou kluci, a kluci, co jsou holky. To je přece špatně,“ vypráví poslankyně. 

13:30 –⁠ Zmocněnkyně pro lidská práva doporučuje LGBT+ lidem nesledovat debatu. 



13:11 –⁠ Homosexuálové mohou uzavírat manželství! S opačným pohlavím...

„Často slýcháme argument, že homosexuální páry jsou diskriminovány, protože nemohou uzavřít manželství. Tento argument je nepravdivý, homosexuálové smějí uzavírat manželství za úplně stejných podmínek jako všichni ostatní. Každý muž může uzavřít manželství se ženou, a to bez ohledu na sexuální orientaci manželů. Homosexuálním lidem v tomto ohledu nikdo nebrání a mohou tak vstupovat do manželství jako všichni ostatní,“ řekla poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL).

13:05 –⁠ To je síla! 

„To je tedy opravdu síla,“ reagovala poslankyně Taťána Malá (ANO) na slova poslance Síly.

📣 12:49 –⁠ Jílková pro Refresher.

„Domnívám se, že zákon projde do dalšího čtení,“ řekla poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL).

12:45 –⁠ Viděl jsem to na obrazovkách.


„Domnívám se, že meritum problému je osvojení a výchova naší další generace v homosexuálním prostředí, je to hlavní příčinou toho všeho. Já jsem to viděl sám na obrazovkách, jak herec Hromada v roce 2006 lživě vyjádřil, že tato komunita nikdy nebude usilovat o osvojení dětí,“ prohlašuje právě poslanec Jan Síla (SPD). „Pokud na to budete mít, tak si brzy koupíte dítě, co bude mít 190 centimetrů, a ti, co na to mít nebudou, se stanou podřadnou rasou,“ dodal.

12:30 –⁠ Argument dítětem. 

„Ten problém je, že z mého pohledu je nejlepší prostředí pro děti, když může potkávat obě role –⁠ muže i ženy. A kdybychom tomu nenastavili mantinely, tak bychom plánovitě vytvořili prostředí, kdy by pro ty děti ten model nebyl,“ pravil poslanec Vojtěch Munzar (ODS). 

12:25 –⁠ Jednání Sněmovny pokračuje. 

12:20 –⁠ Britské velvyslanectví
 v ČR tweetuje: Nebe nám nespadlo na hlavu. 



12:16 –⁠ Je vyhlášená dvacetiminutová přestávka.

12:02 –⁠ Poslanci a poslankyně pokračují v rozpravě.

Aktuálně se debatuje zejména a pojmu „manželství“, tedy zda by heterosexuální i homosexuální páry měly mít možnost uzavírat sňatky pod stejným pojmem. 

11:47 –⁠ Poslanec Juchelka (ANO) navrhl odložit projednávání. Návrh nebyl přijat. 

11:36 –⁠ Vystoupila předsedkyně Poslanecké sněmovny.

„Kdysi dávno jsem nebyla podporovatelem toho, abychom uzákonili manželství pro všechny. Myslela jsem, že registrované partnerství je funkční konstrukt. Mluvila jsem ale s lidmi, kteří nemají možnost mít sňatek v kostele, ale musí jít jen s doklady na úřad. Přijde mi to nedůstojné a že z nich děláme občany druhé kategorie. Všechno ostatní musí přitom dělat stejně, daně musí platit jako my, ale tohle jim upíráme. Když si zkusíme projít jejich botami, tak nám to musí přijít nedůstojné, to jinak pojímat nejde. Proto jsem se v minulých letech stala aktivní podporovatelkou této změny a také její předkladatelkou,“ prohlásila Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

11:34 –⁠ Reportérka Adéla Ježková se hlásí přímo ze Sněmovny. 



11:26 –⁠ Storytime! 

„Moje dcera před třemi lety studovala v Kanadě a vysvětlovala mi, že se v Kanadě zvedl takový fenomén, že máme tři pohlaví, a já říkala, to než k nám dojde… A už máme 70 pohlaví, aha.. Já mám problém s názvem, ať se to jmenuje třeba přátelství partnerství, mně je to jedno,“ vyprávěla poslankyně Berenika Peštová (ANO).

11:22 –⁠ Kuřecí manželství? 

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

„Prostě u nás na jihu Čech je hovězí hovězí a kuřecí kuřecí. Všechno má prostě svůj název. Manželství je svazek muže a ženy,“ prohlásil poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL).

11:17 –⁠ Je to diskuse o lidských právech, říká Šebelová.


„Týká se to každého z nás. Když si představíme, že naše širší rodina má třeba 25 členů a přijmeme premisu, že 4 % lidí jsou jiné orientace, tak se to týká i nás. Je to diskuse o lidských právech a o tom, aby všichni měli možnost volby,“ zapojila se do debaty Michaela Šebelová (KDU-ČSL). 

11:13 –⁠ Další střípky z rozpravy. 

„Kdo je proti, chytne nálepku, že jede ruskou propagandu. Začněte tedy u toho, že nebudete nálepkovat,“ řekl na úvod Patrik Nacher (ANO). 

„Obstruovat v této věci nemá smysl. Pusťme tu normu do druhého čtení. Říkat příměry z historie, tomu ve 21. století nerozumím,“ řekla Helena Válková (ANO). 


11:06 –⁠ Dufek se bojí, že lidé budou chtít svazky více lidí. 

„Navrhovaná definice, že manželství je svazek dvou lidí, dává oprávněnou obavu, že nastane zmatek v naší společnosti, že lidé budou chtít svazky třeba i více osob. Nechci teď už dávat další příklady,“ říká poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL) a navrhuje zamítnutí tohoto tisku.


11:04 –⁠ Rozpravu zahájila Richterová. 


„Odborná společnost praktických dětských lékařů stanovisko manželství pro všechny podporuje,“ začíná rozpravu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). Vrací se k minulé rozpravě, kde podle ní zaznělo mnoho nepravd. 


📣 11:02 –⁠ Benda: Do druhého čtení zákon projde. 

„Obecně předpokládám, že tento tisk i novela Listiny projdou prvním čtením a bude u obou prodloužena lhůta na projednání o 60 dní,“ komentuje Refresheru poslanec za ODS Marek Benda.

❗️10:58 –⁠ Sněmovna začíná projednávat zákon. 

📣 10:49 –⁠ Karel Havlíček se neodvažuje.

„Neodvažuji si tipovat,“ odpovídá poslanec za ANO Karel Havlíček na otázku Refresheru, jak dneska hlasování dopadne. 
 

📣 10:22 –⁠ Poslanec Dufek: Nevím, jaký bude výsledek. 

„Respektuji svobodnou vůli ostatních poslanců, takže nevím, jaký bude výsledek,“ uvedl pro Refresher poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL). Na otázku, v jaký výsledek doufá, odvětil: „Doufání není pojem, kterým by se poslanec měl vyjadřovat.“

9:43 –⁠ Předseda Senátu zákon podporuje. 



9:38 –⁠ Přečti si více o tématu. 

Refresher se problematice nerovných práv LGBT+ lidí v Česku dlouhodobě věnuje. Byli jsme například na Malostranském náměstí, kde se konal happening organizace Jsme fér. „Vnímám konkrétní osudy LGBT lidí a velice bych jim přála, aby tuto jistotu získali,“ komentovala například pro Refresher Pavlína, která se happeningu účastnila. 

📣 9:31 –⁠ Klára Kocmanová: Jednoznačně návrh podpoříme.
„My za Piráty návrh jednoznačně podpoříme a věřím, že nebudeme jediní. Nicméně bude hodně záležet na všech ostatních stranách, jak budou hlasovat o návrhu na zamítnutí, který v prvním čtení padl. Ale mám velkou naději, že bychom dnes manželství skutečně mohli do dalšího čtení posunout,“ komentuje poslankyně Klára Kocmanová (Piráti) pro Refresher. 

📣 9:25 –⁠ Vít Rakušan pro Refresher. 

„Doufám ve zdravý rozum a dostatek citu a empatie. Pokud se toto naplní, musí být manželství pro všechny schváleno. Je to pro mě zkouška, zda se naše společnost definitivně přidá k zemím, které dávají svým občanům stejná práva a povinnosti, a to bez ohledu na sexuální orientaci. Doufám tedy ve schválení,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pro Refresher. 

18. března 2024 14:01 Čas čtení 7:35 „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy

9:14 –⁠ Nejedná se poprvé.
Poslanci a poslankyně se dnes pokusí o návrhu zákona hlasovat podruhé. Prvního června debatu nedokončili, a tak se pokouší o hlasování znovu.

Domů
Sdílet
Diskuse