Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Patočková
27. června 2023 11:20
Čas čtení 2:11

Odvolejte Alianci pro rodinu ze struktur českého státu, volají zástupci církví v otevřeném dopise

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Odvolejte Alianci pro rodinu ze struktur českého státu, volají zástupci církví v otevřeném dopise
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Někteří ze zástupců české církve se v otevřené výzvě vládě spojili. Žádají odvolání organizace Aliance pro rodinu z poradních orgánů státu, podle hodnostářů má příliš extrémní názory a toxickou lobby.

Zástupci církví a náboženských společností vyzvali ve veřejném dopise premiéra Petra Fialu (ODS), ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) a ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) a poslance Václava Krále (ODS), aby odvolali aktivistickou organizaci Aliance pro rodinu ze struktur státu. 

Pod výzvu se podepsali například Pastoral Brothers, husitská farářka Martina Viktorie Kopecká či „rabínka v zácviku“ Kamila Kopřivová.

27. června 2023 11:00 Čas čtení 4:45 „Nechceme jen parodovat sexy pohyby.“ Ball je zábava, soutěž, večírek a prostor pro naplnění fantazií o nás samotných „Nechceme jen parodovat sexy pohyby.“ Ball je zábava, soutěž, večírek a prostor pro naplnění fantazií o nás samotných

„Výzva vznikla na základě dlouhodobého pozorování Aliance a jejích vyjádření do médií. My podepsaní pod tou výzvou se snažíme co nejlépe prezentovat naše náboženství a tato organizace nám tohle kazí. To je ale to marginální. Především nám vadí, že organizace, která se zaštiťuje náboženskými hodnotami, má obrovský vliv na tvorbu zákonů v našem státě,“ uvedl pro Refresher Jakub Helebrant, evangelický farář a člen dua Pastoral Brothers.

Aliance pro rodinu působí ve vládě hned v několika úrovních. Její předsedkyně Jana Jochová je asistentkou poslance ODS Václava Krále, zároveň je součástí pracovní skupiny ke Koncepci rodinné politiky na Ministerstvu práce a sociálních věcí a Jan Gregor, místopředseda organizace, je poradcem náměstka ministra spravedlnosti Antonína Stanislava (ODS).

„Ve sboru poradců pana premiéra ani v poradních orgánech vlády organizace, které výzva zmiňuje, zastoupeny nejsou. Na druhou stranu je třeba v obecné rovině konstatovat, že v různých radách a komisích v rámci Úřadu vlády ČR je zastoupeno opravdu široké spektrum názorů i postojů. A tuto diverzitu je třeba v demokratické společnosti považovat za klíčovou výhodu,“ napsal Refresheru mluvčí vlády Václav Smolka. 

„Tato organizace často prezentuje své působení v souvislosti s náboženskými hodnotami. My se také opíráme ve svém působení o náboženské hodnoty, z nichž vyrůstají obecně lidské hodnoty, jako je porozumění, empatie a sounáležitost mezi lidmi. Hodnoty, které jsou stěžejní nejen pro naši víru, ale i pro náš stát. U Aliance pro rodinu bohužel tyto hodnoty nespatřujeme,“ píší autoři*autorky v dopise.

Aliance pro rodinu podle signatářů*signatářek například zlehčuje volební právo žen, šíří morální paniku a davovou hysterii, popírá a znevažuje vědecké poznání a ohrožuje zdraví a psychický vývoj dětí a mládeže naznačováním toho, že homosexualita je nemoc, a zároveň úzce spolupracuje s extremistickými organizacemi, jako jsou například Ordo Iuris nebo Alliance Defending Freedom. 

22. června 2023 15:33 Čas čtení 1:25 Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina. „Vytěžené uhlí se nemusí použít jako zdroj energie v Česku,“ reaguje ministerstvo Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina. „Vytěžené uhlí se nemusí použít jako zdroj energie v Česku,“ reaguje ministerstvo

 

„K výzvě nás vede přesvědčení, že takové chování nemá místo v naší demokratické společnosti, jejímž základem jsou základní lidská práva, svoboda a rovnost všech lidí. Aliance pro rodinu svou činností a výroky svých členů, zejména paní předsedkyně Jany Jochové, tyto základy soustavně podkopává,“ pokračují zástupci církví. 

Výzvu podpořili také politici, například ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) či poslankyně Klára Kocmanová (Piráti).

Cisheteronormativní ideologie

Aliance pro rodinu je známá prosazováním cisheteronormativní ideologie. Usiluje například o „ukončení státní podpory ideologiím znevažujícím roli rodiny a popírajícím přirozenou jedinečnost a komplementaritu mužů a žen“. Dlouhodobě také prosazuje ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy, čímž si vysloužila nálepku katolické aktivistické organizace. Kvůli svým radikálním lobby od ní však nyní část církve dává ruce pryč.

Pod výzvou jsou podepsaní evangelický farář Jakub Helebrant a školní kaplan Karel Müller, kteří tvoří duo Pastoral Brothers. Mezi dalšími jsou například římskokatolický kněz Tomáš Petráček, dramaturgyně platformy Dominikánská 8 Klára Jirsová, husitská farářka Martina Viktorie Kopecká a teolog a dominikán Benedikt Tomáš Mohelník.

Vyjádření politiků, kterým je výzva určena, redakce zjišťuje.

Domů
Sdílet
Diskuse