Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
4. července 2023 v 15:04
Čas čtení 1:39

„Klasický únos jako kdysi“. Ruskou novinářku a právníka zbili útočníci v Čečensku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Klasický únos jako kdysi“. Ruskou novinářku a právníka zbili útočníci v Čečensku
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Útočníci jim mimo jiné zničili techniku a sebrali dokumenty.

Oceňovaná ruská investigativní novinářka Jelena Milašinová a právník Alexander Nemov skončili v nemocnici poté, co je v úterý v autonomním Čečensku na ruském severním Kavkazu brutálně zbili neznámí útočníci. O oznámení lidskoprávní skupiny Memorial informovala agentura TASR.

4. července 2023 v 9:53 Čas čtení 0:27 Rusko: Armáda u Moskvy sestřelila pět dronů, zřejmě pocházely z Ukrajiny Rusko: Armáda u Moskvy sestřelila pět dronů, zřejmě pocházely z Ukrajiny

K incidentu došlo v úterý brzy ráno, kdy oba odcházeli z letiště v čečenské metropoli Groznyj. Útok potvrdily i ruské nezávislé noviny ​​Novaja gazeta, které Milašinovou zaměstnávají. 

„Jen takový už dlouho nebyl“

„Jelena Milašinová má zlomené prsty a občas ztrácí vědomí. Na celém těle má modřiny,“ uvedl Memorial na sociálních sítích. „Brutálně je dokopali, kopali je i do tváře, vyhrožovali jim smrtí a k hlavě přiložili pistoli. Vzali a zničili jim vybavení a dokumenty,“ dodal. Novinářka má podlitiny po celém těle, pachatelé jí oholili hlavu a celou ji polili zeleným barvivem. Oběti útoku ošetřili lékaři v nemocnici. 

K útoku se vyjádřila i samotná novinářka, a to ve svém článku. „Klasický únos jako kdysi. Jen takový už dlouho nebyl. Zatlačili nás, vyhodili taxikáře z auta, nastoupili, ohnuli nám krky, svázali mi ruce, nutili mě klečet, přiložili mi pistoli k hlavě. Nějak to všechno dělali nervózně,“ popsala útok novinářka.

3. července 2023 v 20:00 Čas čtení 0:43 Zelenskyj zhodnotil Putinovu reakci na vzpouru Prigožinových wagnerovců. Stačilo mu na to jedno slovo Zelenskyj zhodnotil Putinovu reakci na vzpouru Prigožinových wagnerovců. Stačilo mu na to jedno slovo

Vůz na silnici Milašinové a Nemova z letiště zablokovala tři auta s ozbrojenci a následně byli zbiti. Lékaři v Grozném zjistili četné pohmožděniny, útočníci novinářce zlomili několik prstů, napsal list Kommersant s odvoláním na organizaci Tým proti mučení, dříve známou jako Výbor proti mučení.

„Při mlácení jim říkali: varovali vás, odjeďte odsud a nic nepište,“ uvedl Memorial podle BBC. Nemov má zraněnou nohu, patrně nožem, Milašinová není schopna převozu. „Oba je kopali, bili je rukama a plastovými trubkami a připomínali jim všechny jejich aktivity: práci, soudy, soudní procesy, na které jezdili, a o čem Milašinová psala. Soudě podle toho všeho to zjevně nebylo loupežné přepadení. Byli přepadeni kvůli své činnosti,“ uvedl vedoucí Týmu proti mučení Sergej Babinec.

Milašinová musela loni v únoru dočasně opustit Rusko kvůli výhrůžkám smrtí, které jí adresoval osobně čečenský vládce Ramzan Kadyrov. Dlouhodobě totiž informuje o případech porušování lidských práv v Čečensku. Jako reportérka Nové gazety psala o obchodu s drogami, boji proti terorismu a o vraždách novinářů. Zabývala se vyšetřováním vraždy kritičky Kremlu a Kadyrova Anny Politkovské. V roce 2006 byl na Milašinovou spáchán atentát v Beslanu, připomněl Kommersant. Za svou práci získala i několik mezinárodních ocenění.

Agentura TASR připomíná, že od roku 2000 bylo zabito již šest novinářů a spolupracovníků novin Novaja gazeta. Jednou z nich i Anna Politkovská, kterou zavraždili v říjnu 2006 v Moskvě a věnovala se stejným tématům jako v současnosti Milašinová.

 
Domů
Sdílet
Diskuse