Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
3. července 2023 20:00
Čas čtení 0:43

Zelenskyj zhodnotil Putinovu reakci na vzpouru Prigožinových wagnerovců. Stačilo mu na to jedno slovo

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj zhodnotil Putinovu reakci na vzpouru Prigožinových wagnerovců. Stačilo mu na to jedno slovo
Zdroj: TASR/AP

Reakce ruského prezidenta Vladimira Putina na vzpouru wagnerovců byla „slabá“. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro americkou televizi CNN, který byl zveřejněn v pondělí, informuje TASR.

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin kvůli sporům s vedením ruské armády inicioval tzv. pochod spravedlnosti na Moskvu, který začal večer 23. června. Následující den wagnerovci obsadili Rostov nad Donem a dostali se až do Lipecké oblasti nedaleko Moskvy. Vzpoura skončila v sobotu večer dohodou Prigožina s ruským vedením, kterou zprostředkoval běloruský lídr Alexandr Lukašenko.

3. července 2023 12:15 Čas čtení 0:52 Přiznání ruského parlamentu: Máme v zemi 700 tisíc ukrajinských dětí. Některé byly odvlečeny násilně, upozorňují USA Přiznání ruského parlamentu: Máme v zemi 700 tisíc ukrajinských dětí. Některé byly odvlečeny násilně, upozorňují USA

Šéf Kremlu podle Zelenského ztrácí kontrolu nad vlastním lidem. „Vidíme Putinovu reakci, je slabá,“ řekl ukrajinský prezident. Wagnerovci ukázali, jak snadno lze projet ruským územím a získat kontrolu nad některými regiony, tvrdí Zelenskyj. „Putin nekontroluje situaci v regionech... Veškerá ta vertikální moc, kterou měl, se rozpadá,“ konstatoval.

Zelenskyj se vyjádřil i k ukrajinské protiofenzivě zaměřené na osvobození okupovaného území na východě a jihu země. Podle jeho slov je hlavním cílem osvobození Krymského poloostrova, který Rusko v roce 2014 anektovalo v rozporu s mezinárodním právem. „Neumíme si představit Ukrajinu bez Krymu. A zatímco je Krym pod ruskou okupací, znamená to jen jedno: válka ještě neskončila,“ řekl.

3. července 2023 11:44 Čas čtení 0:52 Rusko prozradilo, co udělá s armádou po stažení Prigožinových wagnerovců z Ukrajiny. Tisíce mužů po rebelii přestaly bojovat Rusko prozradilo, co udělá s armádou po stažení Prigožinových wagnerovců z Ukrajiny. Tisíce mužů po rebelii přestaly bojovat

Na otázku, zda existuje pro Kyjev scénář na mír bez zisku administrativní kontroly nad Krymem, odpověděl, že v takovém případě to „nebude vítězství“.

Domů
Sdílet
Diskuse