Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
4. července 2023 19:02
Čas čtení 1:19

Zkoumání kosmického záření může pomoci předpovědět zemětřesení na Zemi, říká vědec z opavské univerzity

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zkoumání kosmického záření může pomoci předpovědět zemětřesení na Zemi, říká vědec z opavské univerzity
Zdroj: Wikimedia Commons

Zkoumání kosmického záření může podle opavského vědce pomoci předvídat výskyt zemětřesení. Klíčem k objevu je mechanismus vzniku magnetického pole Země, informuje TASR.

Na souvislost upozornil Arman Tursunov z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě, přičemž se odvolal na vedoucího vědeckého výzkumu, Piotra Homolu z Polské akademie věd. „Na první pohled může působit zvláštně, že existuje souvislost mezi zemětřesením a kosmickým zářením, které se k nám ve své primární formě dostává zejména ze Slunce a vzdáleného vesmíru. Základy této myšlenky však mají naprosto jasnou fyzikální podstatu,“ uvedl Tursunov.

3. července 2023 16:41 Čas čtení 0:50 Pití kávy povzbudí tvůj mozek mnohem lépe než samotný kofein, zjistila studie Pití kávy povzbudí tvůj mozek mnohem lépe než samotný kofein, zjistila studie

„Hlavní myšlenkou je skutečnost, že silná zemětřesení souvisí s pohyby tektonických desek na hmotě kapalného jádra pod zemským pláštěm. Vířivé proudy v kapalném jádru zase odpovídají za vytváření zemského magnetického pole, které vychyluje dráhy nabitých částic přicházejících z vesmíru. Velká zemětřesení jsou spojena i s poruchami v tocích hmoty pohánějících zemské dynamo, skokově se mění magnetické pole Země a tím i dráhy kosmického záření. Má-li tedy nastat na Zemi silné zemětřesení, předcházejí mu změny magnetického pole, následkem čehož by pozemské detektory měly zaznamenat určité změny v počtu zaznamenaných sekundárních částic kosmického záření,“ vysvětluje.

4. července 2023 11:38 Čas čtení 0:57 Chytré hodinky umí odhalit Parkinsonovu nemoc sedm let před příznaky Chytré hodinky umí odhalit Parkinsonovu nemoc sedm let před příznaky

Tursunov je v Opavě součástí týmu pracujícího na projektu CREDO – virtuální observatoři kosmického záření otevřené pro všechny –, který shromažďuje a zpracovává údaje nejen ze sofistikovaných vědeckých detektorů, ale i z velkého množství menších detektorů. Například i ze snímačů v mobilních telefonech.

Jedním z hlavních úkolů projektu je sledování sekundárního kosmického záření dopadajícího na povrch naší planety. „Důležitým zjištěním je, že údaje ukazují výchylky kosmického záření až 15 dní před samotnými zemětřeseními. To je ta dobrá zpráva, protože nám to naznačuje možnost odhalit nadcházející zemětřesení s dostatečným předstihem. Špatnou zprávou je, že pouze z těchto údajů nelze předpovědět, kde přesně na Zemi zemětřesení nastane, pozorování by bylo proto třeba podpořit dalšími údaji od geologů nebo seismologů,“ dodává Tursunov.

4. července 2023 14:24 Čas čtení 1:04 Vědecký tým přišel s novou radikální definicí života, odhaluje i jeho smysl Vědecký tým přišel s novou radikální definicí života, odhaluje i jeho smysl

Výzkum však přinesl i mnoho nových otázek. Analýzy totiž ukázaly, že korelační maximum nastává každých 10–11 let, tedy s podobnou periodou, jakou má cyklus sluneční aktivity. S aktivitou naší hvězdy se ovšem vůbec neshoduje. Údaje o kosmickém záření i seismické údaje svědčí i o existenci dalších period neznámé povahy, proto bude ještě zapotřebí další podrobný vědecký výzkum.

Domů
Sdílet
Diskuse