Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
10. července 2023 19:06
Čas čtení 1:28

Útočník v Číně napadl ve školce děti nožem. Tři zemřely

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Útočník v Číně napadl ve školce děti nožem. Tři zemřely
Zdroj: Weibo

Útočník v mateřské škole v Číně smrtelně pobodal šest lidí, z nichž tři byly děti. Pachatel byl dopaden, motiv jeho činu ale zatím není známý.

Útok se stal v jihovýchodní čínské provincii Guangdong. Útočníkovi, kterého policie uvádí pod příjmením Wu, je 25 let. Kromě dětí pobodal i učitelku a dva rodiče. Další osobu těžce zranil. Wu ve školce zaútočil v 7:40 ráno, tedy v době, kdy rodiče vedli své děti do školky. Podle policie šlo o úmyslné napadení. Informuje o tom BBC.


Událost bohužel zapadá do smutného opakujícího se vzorce, který se v Číně v posledních letech děje. Jelikož jsou v zemi zakázané střelné zbraně, rozšířily se útoky nožem a v uplynulých letech také přibylo útoků na školách. Od roku 2010 se v zemi stalo na školní půdě minimálně 17 útoků nožem, z nichž se deset odehrálo jen mezi lety 2018 a 2023. 


V mateřské školce se v Číně vraždilo i například v minulém roce, kdy útočník zabil tři lidi a šest zranil. V roce 2018 pak bylo při útoku nožem ve školce zraněno 14 dětí. 

Útoků přibývá, pachatelé jsou muži

Ve většině těchto případů byli pachatelé muži a jako motiv se nejčastěji objevuje zášť vůči společnosti. Podobné vzorce byly zaznamenány při masových vraždách v jiných zemích, od USA po Japonsko. Odborníci však tvrdí, že zjevný nárůst počtu hromadných pobodání v Číně může mít i další důvody.


Domnívají se, že jedním z důvodů může být pandemie koronaviru, kvůli které musela čínská města snášet jedny z nejdelších a nejtvrdších lockdownů na světě. Následky nejsou zatím dobře známy, ale celá situace mohla přispívat i k tomu, že mnoho lidí ztratilo práci a pociťuje nyní hněv a zášť vůči čínské společnosti. 


Dalšími možnými faktory, které se uvádějí, jsou vysoký stres a vysoká očekávání kladená na mladé muže v čínské společnosti. Ta jsou ještě umocněna vysokou mírou nezaměstnanosti mladých lidí a prohlubujícími se rozdíly mezi ekonomicky silnějšími a slabšími. Jeden z odborníků pro BBC uvedl, že silný pocit „sociální deprivace“ může vést některé z nich k tomu, že použijí násilí jako nástroj vybití své frustrace vůči společnosti.


Čínská vláda se proti frekventovaným útokům snaží bojovat tím, že posiluje bezpečnost v okolí škol. Od dubna 2021 také pravidelně na školách probíhají evakuační cvičení, která by připravila na případnou situaci žáky a učitele. Kvůli obavám z napodobení útoku také vláda zakázala médiím o pondělním útoku ve školce psát podrobnosti. 

Domů
Sdílet
Diskuse