Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kuni Nguyenová
31. července 2023 v 10:57
Čas čtení 0:40

MAPA: Pozor na cestu. Kde v Česku nejčastěji dochází ke srážkám aut se zvěří?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Pozor na cestu. Kde v Česku nejčastěji dochází ke srážkám aut se zvěří?
Zdroj: pixabay/bobtheskater/volně k užití

Přinášíme přehled, po kterých trasách bys měl*a řídit s větší obezřetností a co (ne)dělat, pokud ti pod koly skončí divočák, jelen nebo srna.

Centrum dopravního výzkumu pravidelně zveřejňuje evidenci zvěře sražené na silnicích a železnicích po ČR. „Aplikace vznikla za účelem sjednocení údajů, které evidují např. hospodáři jednotlivých mysliveckých sdružení, dopravní policie, jednotlivé pojišťovny, ale údaje může po registraci vkládat každý,“ uvádí autoři a autorky mapy.

Typickými místy jsou silnice a pozemní komunikace 1. třídy vedoucí kolem lesů a polí. Častými oběťmi automobilové srážky jsou například obojživelníci, ale také prase divoké, srnec obecný nebo zajíc polní. Podle statistik se jedná o jednu z nejčastějších dopravních nehod v Česku. 

„Svým příspěvkem v podobě přesného a pravdivého záznamu o srážce se zvěří pomůžete lepšímu pochopení okolností, za kterých dochází k těmto dopravním nehodám,“ dodávají na webu autoři.

MAPA: Kde jsou v Česku nejkritičtější místa pro srážky aut se zvěří?

Nebezpečná místa bývají označena příslušnou dopravní značkou. Je proto nanejvýš vhodné upravit rychlost, zpomalit a dbát zvýšené opatrnosti. Pokud zvíře včas zaregistruješ, zastav a ztlum světla. V případě, že neuteče, se ho pokus vyplašit troubením. Pokud ale ke srážce dojde, počkej na příjezd policie a lesní správy.

Domů
Sdílet
Diskuse