Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
3. srpna 2023 v 10:56
Čas čtení 1:12

Zásahový tým na Slovensku usmrtil problémového medvěda. Jeho chování bylo podle odborníků rizikové

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Medvěda usmrtili za účasti veterinárního lékaře. Tělo spolu s další dokumentací předali tamnímu loveckému sdružení.

Problémového medvěda hnědého u obce Demänovská Dolina v území národního parku Nízké Tatry usmrtil zásahový tým. K odstranění jedince došlo ve středu z důvodu rizika ohrožení tamního obyvatelstva a návštěvnictva. TASR o tom informovala manažerka pro komunikaci Státní ochrany přírody (ŠOP) SR Kristýna Bocková.


Jak dodala, nedostatečně zabezpečený komunální odpad v této turisticky exponované oblasti způsobil, že zvíře nenávratně změnilo své chování.

„Zásahový tým během monitoringu a hlídek evidoval v Demänovské Dolině výskyt tohoto problémového medvěda, který dlouhodobě navštěvoval obec s cílem vyhledávání potravy v nezabezpečeném komunálním odpadu. Samotná obec má částečně zabezpečené odpadní nádoby, avšak mnozí vlastníci ubytovacích a rekreačních zařízení i přes upozornění zásahového týmu a Slovenské inspekce životního prostředí odpad správně nezabezpečili,“ zhodnotila Bocková.

25. července 2023 v 11:26 Čas čtení 0:42 Mapa výskytu medvědů na Slovensku: Podívej se, kde můžeš na dovolené narazit na medvěda hnědého Mapa výskytu medvědů na Slovensku: Podívej se, kde můžeš na dovolené narazit na medvěda hnědého

Jeho chování bylo rizikové

Mladý, tříletý samec o hmotnosti 80 kilogramů si tak navykl na snadno dostupnou potravu a blízkost lidí. Podle Bockové nereagoval na plašení světelnými a zvukovými zařízeními. „Jeho chování bylo po monitorování vyhodnoceno jako prokazatelné a reálné riziko ohrožení zdraví i života lidí žijících a pohybujících se v předmětných lokalitách,“ uvedla.


Medvěd byl usmrcen za účasti veterinárního lékaře. Tělo spolu s další dokumentací předali tamnímu loveckému sdružení. Bocková vysvětlila, že umístění problémového jedince do odchovného zařízení nebylo v tomto případě možné. „Šlo o jedince navyklého na volný život v přírodě a nebyla by možná jeho adaptace na uměle vytvořené podmínky v zajetí,“ řekla.


Státní ochranáři zároveň upozorňují na aktuálně otevřenou výzvu Environmentálního fondu, jejímž prostřednictvím mají obce možnost požádat o dotaci na preventivní opatření proti škodám způsobeným medvědy.

Fond přijímá žádosti o dotaci k zajištění kontejnerových stanovišť do 16. srpna. „Podpořeny budou projekty na nákup, výstavbu a zabezpečení stanovišť na komunální odpad a kontejnery, jakož i na pořízení elektrických ohradníků či jiných forem ohrazení nebo konstrukcí,“ vyjmenovala manažerka pro komunikaci ŠOP. Zároveň zdůraznila, že účinná preventivní opatření prokazatelně pomáhají soužití lidí a velkých šelem.

Domů
Sdílet
Diskuse