Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Florián Meričko
25. července 2023 11:26
Čas čtení 0:42

Mapa výskytu medvědů na Slovensku: Podívej se, kde můžeš na dovolené narazit na medvěda hnědého

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa výskytu medvědů na Slovensku: Podívej se, kde můžeš na dovolené narazit na medvěda hnědého
Zdroj: Pexels/Janko Perlic

Národní lesnické centrum zveřejnilo mapy a grafy, které sumarizují stav a výskyt medvěda hnědého na Slovensku.

Národní lesnické centrum upozornilo koncem minulého týdne na problematiku medvěda hnědého na Slovensku. V reakci na tvrzení a statistiky Státní ochrany přírody SR zveřejnilo i vlastní informační mapy a grafy, které poukazují na rozšiřující se teritorium a množství medvědů na slovenském území. Informovali o tom prostřednictvím sociální sítě.

„Národní lesnické centrum po roce opět shrnovalo dosavadní oficiální údaje a dokumenty týkající se stavu, problémů a managementu medvěda hnědého na Slovensku a přibližuje je ve formě stanoviska veřejnosti,“ uvádějí v příspěvku.

Lesníci již v pátek 21. července upozornili na skutečnost, že se za posledních 22 let výrazně rozšířil areál výskytu medvěda hnědého. Kromě toho ve statistikách zveřejnili nejrizikovější okresy, ve kterých nejčastěji dochází k hlášením zpozorovaných jedinců.

Situaci na Slovensku také porovnali s dalšími evropskými zeměmi. Ze zjištění slovenského Národního lesnického centra vyplývá, že Slováci a Slovenky mají ve srovnání s většinou zemí výrazně vyšší hustotu populace medvěda hnědého na 100 km². Zároveň zařadili Slovensko k jedné z nejméně aktivních zemí při odlovu nebezpečné šelmy.

Kompletní údaje zveřejněné Národním lesnickým centrem si můžeš prohlédnout v naší galerii:

mapa, medvedemapa, medvedemapa, medvedemedvede, mapa
Zobrazit galerii
(4)
Domů
Sdílet
Diskuse