Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
11. srpna 2023 7:02
Čas čtení 1:06

Zapomeň na 10 tisíc kroků denně. Riziko úmrtí snižuje už mnohem kratší procházka, odhalila studie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zapomeň na 10 tisíc kroků denně. Riziko úmrtí snižuje už mnohem kratší procházka, odhalila studie
Zdroj: Pexels/Nina Uhlikova

Přibližně 4000 kroků denně může snížit riziko úmrtí z jakékoli příčiny. Vyplývá to ze studie zveřejněné ve středu v časopise European Journal of Preventive Cardiology. TASR převzala zprávu z televizní stanice Sky News a deníku The Guardian.

Často se můžeš setkat s doporučením denního minima 10 tisíc kroků pro udržení dobré kondice a zdraví, připomíná Sky News. Vědecký tým pod vedením profesora kardiologie na zdravotnické univerzitě v polském městě Lodž Macieje Banacha však přináší nová zjištění.

Studie, kterou zveřejnila i Evropská kardiologická společnost, uvádí, že přesně 3967 kroků denně postačuje k tomu, aby se začalo snižovat riziko úmrtí, a to z jakékoli příčiny. Pravděpodobnost, že se člověk stane obětí kardiovaskulárních onemocnění, se snižuje již při dosažení 2337 kroků denně.

27. května 2023 6:00 Čas čtení 3:52 Magická hranice 10 tisíc kroků denně: Marketingový trik, nebo správný návyk? Magická hranice 10 tisíc kroků denně: Marketingový trik, nebo správný návyk?

Zvýšení počtu kroků o 1000 denně spojuje studie s 15% snížením rizika úmrtí z jakékoli příčiny. Dalších 500 kroků navíc souvisí se snížením rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o sedm procent. Zdravotní přínos se podle studie zvyšoval i při 20 tisících krocích denně.

Lidem starším 60 let se riziko úmrtí snížilo o 42 procent, pokud denně ušli od 6000 do 10 tisíc kroků. U mladších dospělých, kteří ušli od 7000 do 13 tisíc kroků, se toto riziko snížilo o 49 procent.

Experti pod vedením Banacha použili údaje ze 17 studií, kterých se zúčastnilo celkem 226 889 lidí. Ty sledovaly v průměru sedm let s cílem posoudit vliv různého počtu denních kroků na jejich zdraví. Všichni zúčastnění byli zdraví.

3. července 2023 13:00 Čas čtení 4:18 Kde v Praze sportovat zdarma nebo za hubičku? Máme pro tebe sedm skvělých letních tipů Kde v Praze sportovat zdarma nebo za hubičku? Máme pro tebe sedm skvělých letních tipů

Průměrný věk účastníků studie byl 64 let, přičemž ženy a muži byli zastoupeni v téměř stejném počtu. Závěry studie platí podle Banacha pro ženy i muže bez ohledu na věk či místo bydliště.

Banach připomněl, že ve světě je k dispozici stále více moderních léků na specifická onemocnění, jako jsou například choroby srdečně-cévního systému. „Změna životního stylu včetně stravy a cvičení může být při snižování kardiovaskulárního rizika a prodlužování života minimálně stejně účinná, nebo dokonce účinnější,“ uvedl Banach.

Domů
Sdílet
Diskuse