Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Koucká
14. srpna 2023 8:00
Čas čtení 0:36

Mladá dívka zemřela poté, co musela kvůli menstruaci žít mimo domov v chatrči. Uštkl ji jedovatý had

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mladá dívka zemřela poté, co musela kvůli menstruaci žít mimo domov v chatrči. Uštkl ji jedovatý had
Zdroj: Unsplash/David Clode/volně k užití (ilustrační foto)

Menstruující dívky a ženy musí v Nepálu dle kontroverzní tradice pobývat v chatrčích bez oken. To si už vyžádalo několik životů. Poslední obětí se stala náctiletá dívka.

V Nepále se stále dodržuje tradice, která se nazývá chhaupadi. Během této již nezákonné praktiky jsou menstruující ženy nuceny pobývat v chatrčích mimo své domovy. 

Jak informuje The Guardian, právě na to doplatila i Anita Chand z okresu Baitadi na západě země, která hraničí s Indií. Během spánku ji totiž uštkl jedovatý had a ona následkům podlehla. Její smrt je prvním hlášeným úmrtím v důsledku chhaupadi od roku 2019. 

13. srpna 2023 14:05 Čas čtení 0:36 V banánech z Albertu bylo 646 kilo kokainu za dvě miliardy. Balíčky s drogou se našly ve velkoskladu u Prahy V banánech z Albertu bylo 646 kilo kokainu za dvě miliardy. Balíčky s drogou se našly ve velkoskladu u Prahy
Nepál
Nepál. Zdroj: Getty Images

Chhaupadi vychází ze staletí starého přesvědčení, že ženy a dívky jsou během menstruace nečisté a nedotknutelné. Nesmějí vykonávat řadu činností a v některých případech jsou po dobu jejího trvání vykázány do „menstruačních chatrčí“. Tato praxe, která souvisí s hinduismem, je v zemi hluboce zakořeněná.


Praxe byla v roce 2005 postavena mimo zákon a trestá se až třemi měsíci vězení a pokutou 3 000 nepálských rupií. V zemi jsou snahy o to, aby tato praktika byla ukončena. Kvůli pandemii se ale postup zastavil.

Domů
Sdílet
Diskuse