Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
22. srpna 2023 15:44
Čas čtení 1:40

V Česku si na vlastní bydlení odpracujeme 13 let. Hůř je už jen u sousedů

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
V Česku si na vlastní bydlení odpracujeme 13 let. Hůř je už jen u sousedů
Zdroj: Unsplash/Bench Accounting

Koupit si byt nebo dům je snem mnoha Čechů a Češek. V momentální nepříznivé finanční situaci se ale rozplývá.

Jak je na tom Česko s dostupností vlastního bydlení v porovnání s Evropou, zkoumal aktuální Property Index 2023 poradenské společnosti Deloitte. Z analýzy vyplývá, že na jeho koupi je potřeba opravdu si našetřit. Na pořízení nemovitosti o 70 metrech čtverečních vynaložíme průměrně 13 hrubých ročních výplat. V dostupnosti vlastního bydlení je tak Česko předposlední ze všech zemí Evropy.

Horší situace je už jen na Slovensku. „Nejnovější údaje ukazují, že ze všech států je vlastní bydlení nejméně dostupné na Slovensku, kde je na jeho pořízení potřeba v průměru 14,1 hrubé roční mzdy. Česká republika, která se loni v dostupnosti umístila na nejhorším místě, se nyní posunula na předposlední příčku,“ okomentoval data vedoucí partner v oddělení finančního poradenství Deloitte Miroslav Linhart.

V Praze je draze

Nejméně dostupná metropole pro pořízení vlastního bydlení je právě Praha. Jedná se o třetí nejdražší město hned po Amsterdamu a Bratislavě. Na nemovitost v hlavním městě je potřeba 14,3 hrubé roční výplaty. Za metr čtvereční aktuálně zaplatíme 3753 eur (90 000 korun), což je o 12 procent víc než v roce 2021, kdy metr čtvereční stál 3342 eur (80 000 korun).

13. května 2024 15:30 Čas čtení 1:48 Tahle česká aplikace vyřeší tvoje adult issues. Zdarma spravuje pojištění, smlouvy a stará se o finance Tahle česká aplikace vyřeší tvoje adult issues. Zdarma spravuje pojištění, smlouvy a stará se o finance

Český rezidenční trh zaznamenal podle Linharta rychlý pokles prodejů bytů zejména v důsledku zpřísnění měnové politiky České národní banky. „Hypoteční trh tak začal výrazně zpomalovat. Loni bylo uzavřeno 50 243 hypotečních úvěrů, což je o 80 010 méně než v roce 2021. Celkový objem hypoték loni přesáhl 151 miliard korun, to představuje 63procentní propad oproti roku 2021,“ dodal Linhart.

Nájmy v Česku jsou dostupnější

Co se týká nájemního bydlení, Česko je na tom ve srovnání s jinými evropskými zeměmi příznivě. Praha, kde vyjde průměrný měsíční nájem na 14,4 eura (345 korun) za metr čtvereční, se umístila na 23. příčce ze 66 zkoumaných měst. 

„Nájemní bydlení zažívá boom zejména ve všech regionálních městech a souběžně s tím se stále více investorů a developerů začíná zaměřovat na výstavbu nájemních projektů,“ uvedl Petr Hány, ředitel oddělení zaměřeného na nemovitosti a stavebnictví v Deloitte.

V Belgii a v Norsku stačí jen pět let

Průzkum také ukázal, že nejdostupnější vlastní bydlení mezi státy EU je aktuálně v Belgii a Norsku. Obyvatelé zde potřebují na koupi méně než pět hrubých ročních mezd. Za nimi jsou Dánsko a Slovinsko. Momentálně nejdražší bydlení mají podle Deloitte Izraelci, kteří v minulém roce za novostavby utratili v průměru 5701 eur (137 000 korun) za metr čtvereční.

Naopak nejlevnější nové byty jsou v Bosně a Hercegovině, kde metr čtvereční průměrně vyjde na 1237 eur (30 000 korun). Nejvyšší počet dokončených bytů společnost zaznamenala ve Francii, Polsku a Dánsku.

Domů
Sdílet
Diskuse