Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
10. září 2023 v 11:28
Čas čtení 0:58

Konec předkládání vysvědčení u přijímaček na střední? Ministerstvo chystá novelu, která žactvu podstatně usnadní život

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konec předkládání vysvědčení u přijímaček na střední? Ministerstvo chystá novelu, která žactvu podstatně usnadní život
Zdroj: javier trueba / Unsplash / volně k užití

Už se zřejmě nemusíš strachovat, jestli ti vysvědčení nezkazí nějaká ta trojka. Ministerstvo školství chystá novelu vyhlášky, která ředitelům středních škol ukládá povinnost zohledňovat u přijímaček výsledky z posledních tří pololetí základní školy.

Novinku představil vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže ministerstva školství Jan Mareš na pátečním zasedání Národního konventu pro vzdělávání. S platností novely se počítá již pro příští přijímací řízení. Informoval o tom server Novinky.cz.

„Hodnocení leckdy nebylo objektivní. Ne kaž­dá známka má stejnou výpovědní hodnotu,“ uvedla pro deník Právo šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová, podle níž se často stává, že mnozí jedničkáři v testech končí až na spodních místech. Děti s mnohem horším prospěchem se zase mnohdy umisťují mezi prvními deseti.

9. září 2023 v 13:00 Čas čtení 4:12 Děsivá fakta, která ti nedají spát: Za život projdeš kolem 36 vrahů a pavouci jsou čím dál větší Děsivá fakta, která ti nedají spát: Za život projdeš kolem 36 vrahů a pavouci jsou čím dál větší

Podle stávajících pravidel musí střední školy u přijímacího řízení zohledňovat především státní testy, které mají váhu 60 procent. To, jaký význam má vysvědčení z posledních tří pololetí základní školy, vyhláška nespecifikuje.

Nadšení však nepanuje u ředitelů a učitelů na základních školách. Podle nich stávající pravidla motivují žáky k lepším studijním výsledkům. „Ono to skutečně má motivační vliv. Samozřejmě, hlavní je vnitřní motivace, ale tu na většině škol nezvládají ani učitelé, ani děti,“ řekl Právu programový ředitel organizace pro informace ve vzdělávání Miroslav Hřebecký.

Národní konvent se v pátek věnoval také připravované digitalizaci přijímacího řízení, jejímž cílem je celý proces zjednodušit a zrychlit. Připravované změny mají také ulevit tlaku, kterému musí žáci i rodiče čelit. 

Domů
Sdílet
Diskuse