Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
11. září 2023 16:39
Čas čtení 1:09

NATO chystá největší vojenské cvičení od dob studené války

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
NATO chystá největší vojenské cvičení od dob studené války
Zdroj: NATO

Severoatlantická aliance (NATO) chce příští rok povolat 41 tisíc vojáků, aby otestovala svou připravenost na odražení invaze Ruska do jednoho z členských států. Jedná se o největší společné velitelské cvičení od studené války.

Cvičení Steadfast Defender je součástí snah NATO transformovat se z krizové ve válečnou alianci, které vyvolala invaze na Ukrajinu. Operace začne na jaře příštího roku a očekává se, že bude zahrnovat 500 až 700 leteckých bojových misí za účasti více než 50 lodí a asi 41 000 vojáků, uvedli představitelé NATO. Je navržena tak, aby modelovala potenciální manévry proti nepříteli po vzoru koalice vedené Ruskem.

Společné cvičení 32 států

Cvičení je první svého druhu také z hlediska technické způsobilosti, využívá geografická data z reálného světa k vytvoření realističtějších scénářů pro vojáky.


Operace se zúčastní také Švédsko, jehož přijetí do NATO musí ještě ratifikovat Turecko a Maďarsko, celkový počet zapojených zemí se tak zvýší na 32.


Cvičení se bude konat v Německu, Polsku a Pobaltí v únoru a březnu 2024. Je součástí nové výcvikové strategie, v rámci níž bude vojenská aliance každý rok provádět dvě velká cvičení namísto jednoho. NATO se bude také připravovat na boj proti teroristickým hrozbám mimo své bezprostřední hranice.

Místo 40 tisíc více než 300 tisíc připravených vojáků

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v červnu loňského roku uvedl, že Aliance zvýší počet svých vysoce připravených sil ze 40 000 na „výrazně přes 300 000“. Je součástí přepracování s cílem posunout Alianci směrem k těžkým vojenským schopnostem, na rozdíl od lehkých a mobilních sil rozmístěných na Balkáně a v Afghánistánu. 

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Hlavně pobaltské země hlasitě vyzývaly NATO, aby posílilo své východní křídlo, protože se na běloruské hranici hromadí vojska. Ruský prezident Vladimir Putin navíc řekl, že začátkem července budou do Běloruska přesunuty jaderné zbraně, jejich přítomnost však zatím není potvrzena.


NATO rozmístilo mnohonárodní prapory v pobaltských státech, aby zpomalily postup jakéhokoli agresora v případě invaze. Podle představitelů NATO cvičení hrají také klíčovou roli v demonstraci síly a odhodlání a připravenosti bojovat.

Domů
Sdílet
Diskuse