Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková TASR
12. září 2023 15:33
Čas čtení 1:48

Kim Čong-un dorazil do Ruska neprůstřelným vlakem plným luxusu, vína a živých humrů. S Putinem bude jednat o zbraních

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kim Čong-un dorazil do Ruska neprůstřelným vlakem plným luxusu, vína a živých humrů. S Putinem bude jednat o zbraních
Zdroj: TASR/AP

Vlak se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem dorazil do Ruska, potvrdila v úterý ruská státní tisková agentura RIA Novosti, uvedla TASR.

Pověstný tmavě zelený vlak severokorejského diktátora přejel hranice v oblasti Přímořského kraje hraničícího se Severní Koreou na ruském Dálném východě. Ruská média zveřejnila fotografie soukromého obrněného vlaku severokorejského vůdce, který po trati táhla lokomotiva ruských železnic.

Jen hrstka lidí mimo severokorejskou vojenskou a politickou elitu cestovala tímto vlakem, který má údajně až 90 vozů, ale fotky z místních státních médií odhalily, že interiéry jsou vymalovány lesklou bílou barvou a vybaveny dlouhými stoly určenými na jednání i opulentními koženými křesly v červené barvě. Vlak má konferenční místnosti, audienční sály i ložnice se satelitními telefony a velkoplošnými televizními obrazovkami.

11. září 2023 18:06 Čas čtení 0:51 Kim Čong-un se setká s Putinem. Do Ruska vycestoval svým speciálním vlakem Kim Čong-un se setká s Putinem. Do Ruska vycestoval svým speciálním vlakem

Na první cestě po čtyřech letech měl Kim o pohodlí postaráno

O Kimově příchodu do Ruska už dříve informovalo jihokorejské ministerstvo obrany. Jde o první Kimovu návštěvu Ruska za uplynulé čtyři roky a jeho první cestu do zahraničí od vypuknutí pandemie COVID-19. Severokorejská státní média uvedla, že Kim se vydal na cestu vlakem do Ruska už v neděli odpoledne místního času. Podle agentury Jonhap mu trvala cesta vlakem do města Vladivostok na ruském Dálném východě více než 20 hodin. Vlak kvůli své váze a nekvalitní železnici totiž jede velmi pomalu. Cesta mu ale asi dobře utekla. 

Podle ruského úředníka Konstantina Pulikovského, který svůj zážitek z cesty s předchůdcem Kim Čong-una Kim Čong-ilem podrobně popsal v knize nazvané Orient Express, se ve vlaku servírovalo gurmánské menu s širokou nabídkou jídel. „Bylo možné objednat jakékoli jídlo ruské, čínské, korejské, japonské a francouzské kuchyně,“ napsal Pulikovskij. Na palubě se rozlévala vína z Bordeaux a Burgundska a na stůl se nosili živí humři. Cestující na palubě vlaku bavily mladé zpěvačky.

Komisař OSN pro lidská práva Volker Türk uvedl během srpnového zasedání Rady bezpečnosti OSN k projednání situace v KLDR, že obyvatelé jsou stále zoufalejší a v některých částech země údajně hladoví. Vláda proto zesiluje represe vůči lidským právům. „Například rozšířené používání nucené práce – včetně práce v politických vězeňských táborech –, nucené využívání školních dětí ke sběru sklizně, požadavek, aby rodiny vykonávaly práci a poskytovaly kvóty zboží vládě, a konfiskace mezd ze zámoří,“ jmenoval. Elizabeth Salmón, zvláštní vyšetřovatelka OSN pro lidská práva v Severní Koreji, jeho vyjádření potvrdila: „Někteří lidé hladoví. Jiní zemřeli kvůli kombinaci podvýživy, nemocí a nedostatečného přístupu ke zdravotní péči,“ řekla.

12. září 2023 11:04 Čas čtení 0:43 Putin uznal chybu. Nezapomněl si ale rýpnout do Západu, k čemu přirovnal USA? Putin uznal chybu. Nezapomněl si ale rýpnout do Západu, k čemu přirovnal USA?

Experti se domnívají, že setkání mezi severokorejským lídrem a Putinem ve Vladivostoku se bude soustředit na dohodu o zbraních, Putin údajně žádá Severní Koreu o zbraně do války proti Ukrajině, připomíná AFP. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov mezitím uvedl, že Kimova cesta do Ruska a jeho setkání s Putinem budou představovat „plnohodnotnou návštěvu“.

Domů
Sdílet
Diskuse