Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
12. září 2023 11:04
Čas čtení 0:43

Putin uznal chybu. Nezapomněl si ale rýpnout do Západu, k čemu přirovnal USA?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin uznal chybu. Nezapomněl si ale rýpnout do Západu, k čemu přirovnal USA?
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý označil za chybu rozhodnutí Sovětského svazu vyslat v době studené války tanky do Maďarska a Československa. Informuje o tom TASR na základě agentury Reuters.

„Byla to chyba,“ uvedl Putin ve Vladivostoku v odpovědi na otázku o vnímání Ruska jako koloniální mocnosti v důsledku rozhodnutí Moskvy poslat v roce 1956 tanky do Maďarska a v roce 1968 do Československa. Putin se v úterý ve Vladivostoku účastní plenárního zasedání Východního ekonomického fóra.

„V zahraniční politice není správné dělat cokoli, co poškozuje zájmy jiných národů,“ prohlásil podle Reuters Putin, který přitom v roce 2022 vyslal na Ukrajinu desetitisíce vojáků, čímž vyvolal největší pozemní válku v Evropě od druhé světové války.

12. září 2023 7:16 Čas čtení 1:00 Rusko začíná být zoufalé, chce obnovit výrobu sovětských tanků Rusko začíná být zoufalé, chce obnovit výrobu sovětských tanků

Šéf Kremlu také tvrdil, že Spojené státy se v současnosti dopouštějí stejných chyb jako svého času Sovětský svaz. „Západ, a především USA, ve své zahraniční politice stoupá na tytéž hrábě jako svého času SSSR,“ prohlásil ruský prezident. Dodal, že Washington nemá „žádné přátele, pouze zájmy“.

TASR cituje agenturu Reuters, která připomněla, že povstání v Maďarsku v roce 1956 potlačili sovětští vojáci a tanky. V bojích zahynulo nejméně 2600 Maďarů a 600 sovětských vojáků. Československý pokus o reformu socialismu v roce 1968 ukončila invaze vojsk Varšavské smlouvy pod vedením Sovětů. Podle českých historiků v důsledku invaze zahynulo přibližně 137 Čechů a Slováků.

11. září 2023 18:06 Čas čtení 0:51 Kim Čong-un se setká s Putinem. Do Ruska vycestoval svým speciálním vlakem Kim Čong-un se setká s Putinem. Do Ruska vycestoval svým speciálním vlakem
Domů
Sdílet
Diskuse