Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
11. září 2023 18:06
Čas čtení 0:51

Kim Čong-un se setká s Putinem. Do Ruska vycestoval svým speciálním vlakem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kim Čong-un se setká s Putinem. Do Ruska vycestoval svým speciálním vlakem
Zdroj: TASR/AP

Informaci oficiálně potvrdilo Rusko a KLDR.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un navštíví v následujících dnech ruský Vladivostok na pozvání prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom agentura AP a Jonhap s odvoláním na Kreml a severokorejskou tiskovou agenturu (KCNA).


„Kim Čong-un se během návštěvy setká a promluví se soudruhem Putinem,“ napsala agentura Jonhap citující KCNA.


Podle KCNA se Kim během své návštěvy zúčastní spolu s Putinem ekonomického fóra na půdě Dálněvýchodní federální univerzity ve Vladivostoku.


Zpravodajové agentury AP na rusko-severokorejské hranici podle vlastních slov viděli na nádraží na severokorejské straně pohraniční řeky zelený vlak se žlutým lemováním, který využíval Kim k přepravě i během předešlých zahraničních cest.


Nebylo však bezprostředně jasné, jestli se Kim ve vlaku nachází. Podle AP se vlak pohyboval tam a zpět mezi severokorejským nádražím a mostem spojujícím dvě země, ale do 19:00 místního času (12:00 SELČ) hranici nepřekročil.

Sejdou se v úterý

Jihokorejský deník Čoson Ilbo citoval nejmenované zdroje vlády v Soulu, podle nichž vlak vyrazil z Pchjongjangu v neděli večer, přičemž setkání mezi Kimem a Putinem by mohlo proběhnout nejdříve v úterý.


Podle listu The New York Times se Putin chce dohodnout s Kimem na dodávkách dělostřeleckých granátů a protitankových střel. Výměnou by Rusko nabídlo Severní Koreji pokročilou technologii pro satelity a ponorky na jaderný pohon. Podle NYT potřebuje Kim navíc zajistit pro svou zemi potravinovou pomoc.

Domů
Sdílet
Diskuse