Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
12. září 2023 9:26
Čas čtení 0:41

Po dlouhém boji s nevyléčitelnou chorobou zemřel vědec, jehož tým naklonoval ovci Dolly. Jaký je jeho odkaz?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Po dlouhém boji s nevyléčitelnou chorobou zemřel vědec, jehož tým naklonoval ovci Dolly. Jaký je jeho odkaz?
Zdroj: Toni Barros / Wikimedia Commons

Ve věku 79 let zemřel britský vědec Ian Wilmut, který v roce 1996 naklonoval ovci Dolly. Tento první živočich naklonovaný z dospělé buňky savce znamenal velký průlom ve výzkumu kmenových buněk. Informuje o tom TASR.

V pondělí Wilmutovo úmrtí oznámila Univerzita v Edinburghu. „Smutníme nad ztrátou profesora sira Iana Wilmuta, světově uznávaného embryologa a odborníka na regenerativní medicínu, který vedl projekt vytvoření ovce Dolly,“ uvedla s tím, že Wilmutova práce bude i nadále inspirací pro vědce v Roslinově institutu i mimo něj.

Naklonování ovce Dolly, o kterém vědecký tým informoval v únoru roku 1997, otevřelo cestu k bezprecedentnímu výzkumu možností genetické manipulace chovných zvířat. Tato metoda je teoreticky použitelná i v případě člověka, proto vyvolala značné kontroverze. Ovce utratili v roce 2003.

21. července 2017 18:48 Čas čtení 0:00 Ovce Dolly - první naklonované zvíře změnilo pohled na moderní genetiku a vyvolalo četné diskuse Ovce Dolly - první naklonované zvíře změnilo pohled na moderní genetiku a vyvolalo četné diskuse

Jak dodala britská stanice BBC, práce profesora sira Iana Wilmuta v Roslinově institutu v Edinburghu položila základy výzkumu kmenových buněk. Cílem této technologie je vyléčit mnohé nemoci způsobené stárnutím tím, že umožní tělu regenerovat poškozenou tkáň. Wilmutovým odkazem je tedy vytvoření oblasti známé jako regenerativní medicína, která má obrovský potenciál umožnit více lidem žít delší a zdravější život.

Wilmut, který trpěl Parkinsonovou chorobou, se od roku 2018 věnoval výzkumu této neurodegenerativní choroby. Podle listu The Guardian vědec litoval, že ho nemoc omezovala při turistice i curlingu.

Domů
Sdílet
Diskuse