Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
14. září 2023 v 7:38
Čas čtení 0:42

NASA objevila exoplanetu s oceánem a podmínkami vhodnými pro život

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
NASA objevila exoplanetu s oceánem a podmínkami vhodnými pro život
Zdroj: NASA

Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) objevili exoplanetu s oceánem vody, informuje TASR na základě zprávy agentury DPA.

Exoplanetu K2-18b zkoumal vesmírný teleskop Jamese Webba. Odhalil přítomnost molekul na bázi uhlíku, včetně metanu a oxidu uhličitého, na planetě s 8,6násobkem hmotnosti Země. Podle pondělního prohlášení NASA by to mohlo naznačovat prostředí vhodné pro hledání života.

12. září 2023 v 18:39 Čas čtení 0:40 Pod povrchem Země mohou být desítky kilometrů vysoké hory, naznačuje výzkum Pod povrchem Země mohou být desítky kilometrů vysoké hory, naznačuje výzkum

Pod atmosférou exoplanety K2-18b bohaté na vodík se může nacházet oceán tvořený vodou a také dimethylsulfidem (DMS). DMS na Zemi produkují výhradně živé organismy, zejména fytoplankton žijící v mořích.


K2-18b obíhá kolem své hvězdy v obyvatelné zóně a obsahuje molekuly na bázi uhlíku, ale to automaticky neznamená, že je na ní život, uvádí NASA. Velikost planety naznačuje přítomnost vysokotlakého ledu známého z Neptunu, ale atmosféra je řidší, bohatá na vodík. Oceán je také příliš horký na to, aby v něm mohl vzniknout život.

11. září 2023 v 12:44 Čas čtení 0:55 Lidstvo v době kamenné málem vyhynulo. Na Zemi žilo jen 1280 lidí Lidstvo v době kamenné málem vyhynulo. Na Zemi žilo jen 1280 lidí

„Naším konečným cílem je najít život na obyvatelné exoplanetě. Pokud by se to podařilo, znamenalo by to převrat v našem chápání našeho místa ve vesmíru,“ uvedl astronom z University of Cambridge a hlavní autor studie Nikku Madhusudhan.


Vědci používají termín exoplaneta pro všechny planety ve vesmíru, které obíhají kolem jiné hvězdy než kolem našeho Slunce. Vznikl zkrácením výrazu „extrasolární planeta“.

Domů
Sdílet
Diskuse