Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
16. září 2023 16:49
Čas čtení 0:41

Vysokou školu má zhruba čtvrtina Čechů a Češek, ukazuje průzkum. Jak jsme na tom v porovnání s EU?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vysokou školu má zhruba čtvrtina Čechů a Češek, ukazuje průzkum. Jak jsme na tom v porovnání s EU?
Zdroj: Unsplash/Dom Fou/volně k užití

Vysokoškolské vzdělání má v Česku 26,67 procenta populace ve věku 25 až 64 let. Vyplývá to z aktuálních dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Podíl vysokoškoláků je v Česku třetí nejnižší v Evropské unii. Za námi je pouze Itálie a Rumunsko. V sousedním Německu je podíl lidí s univerzitním vzděláním 33 procent, v Polsku 34 procent, v Rakousku 36 procent a na Slovensku 29 procent. S odvoláním na data Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj to uvádí ČTK

Průměr Evropské unie je 37,67 procenta vysokoškoláků ve věkové skupině od 25 do 64 let. Průměr pro země OECD je 40,44 procenta lidí s terciárním vzděláním. 

16. září 2023 16:24 Čas čtení 0:40 V Německu začal tradiční Oktoberfest. Za jeden tuplák zaplatíš až 370 korun V Německu začal tradiční Oktoberfest. Za jeden tuplák zaplatíš až 370 korun
studium
Zdroj: Pexels/ Andrea Piacquadi/ volně k užití

Nejvyšší podíl vysokoškoláků starších 25 let měla loni mezi zeměmi OECD Kanada s 63 procenty. Následovalo Japonsko, Irsko a Korea. Právě Irsko má nejvíce lidí s nejvyšším vzděláním mezi zeměmi Evropské unie, jejich podíl činí 54 procent.

Zatímco v posledních zhruba deseti letech počet uchazečů o vysokoškolské studium v Česku klesal, nyní se na univerzity začínají hlásit silnější populační ročníky. Další nárůst zájmu a počtu uchazečů univerzity čekají v souvislosti s rostoucí demografickou křivkou zvláště od akademického roku 2027/2028, kdy se budou hlásit mnozí z těch, kteří se letos hlásili na střední školy.

Domů
Sdílet
Diskuse