Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
18. září 2023 7:00
Čas čtení 0:46

Zpátky k peru a papíru. Švédsku dochází trpělivost s tablety. Z mateřských škol mají zcela zmizet

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zpátky k peru a papíru. Švédsku dochází trpělivost s tablety. Z mateřských škol mají zcela zmizet
Zdroj: TASR/František Iván

Švédsko patří v rámci čtenářských schopností dlouhodobě k vysoce nadprůměrným zemím.

Švédské školy se od začátku školního roku částečně vracejí k papírovým učebnicím a psaní rukou. Podle deníku The Guardian plánují méně času věnovat tabletům, vyhledávání informací na internetu a psaní pomocí klávesnice.

Návrat k tradičním formám výuky je reakcí ministerstva školství, podle kterého vede brzké zavádění digitálních metod k omezení základních dovedností. K hlasitým kritikům tabletů patří ministryně Lotta Edholm, jež je odhodlána zrušit rozhodnutí švédské státní vzdělávací agentury, podle které mají být elektronická zařízení v mateřských školách povinná.

16. září 2023 16:49 Čas čtení 0:41 Vysokou školu má zhruba čtvrtina Čechů a Češek, ukazuje průzkum. Jak jsme na tom v porovnání s EU? Vysokou školu má zhruba čtvrtina Čechů a Češek, ukazuje průzkum. Jak jsme na tom v porovnání s EU?

Švédská vláda ve snaze zastavit pokles čtenářských schopností oznámila pro letošní rok investici 57 milionů eur do učebnic. Dalších 42 milionů má být investováno v letech 2024 a 2025.

„Existují jasné vědecké důkazy, že digitální přístroje spíše oslabují, než posilují schopnosti studentů se něco naučit,“ uvedl minulý měsíc švédský Karolinska Institutet. „Domníváme se, že by žáci měli znovu získávat znalosti především z tištěných učebnic a od učitelů, ne primárně z volně dostupných, neověřených internetových zdrojů,“ dodal respektovaný institut.

Přestože se švédské děti stále pohybují v čtenářských dovednostech PIRLS nad evropským průměrem, mezi lety 2016 a 2021 si pohoršily z 555 na 544 bodů. Za stejné období se vedoucí Singapur zlepšil z 576 na 587 bodů.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash/Taylor Wilcox/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse