Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
18. září 2023 15:30
Čas čtení 3:07

Na pražské zdravotní škole se učí, že „homosexualita je porucha“. Studentstvo se ohradilo, ale marně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na pražské zdravotní škole se učí, že „homosexualita je porucha“. Studentstvo se ohradilo, ale marně
Zdroj: Getty Images/Ollie Millington

Redakce Refresheru má k dispozici prezentaci, která má být součástí výuky na Vyšší odborné škole zdravotnické Suverénního řádu maltézských rytířů v Praze.

V předmětu gynekologie tam profesorka (redakce zná její jméno) studentstvo učí, že „homosexualita a lesbická láska jsou poruchy sexuální orientace“, na stejné úrovni jako pedofilie nebo patologická sexuální agresivita. Na výtky studentstva vyučující reagovala odmítavě. 

„Ohradili jsme se proti tomu, ale marně,“ řekla pro Refresher jedna ze studentek, která si přála zůstat v anonymitě. Už před několika lety však bylo mimo jiné na odborných studiích dokázáno, že homosexualita není ani nemoc, ani porucha. Ze strany vyučující se tak jedná o šíření nepravdy. 

7. září 2023 6:38 Čas čtení 1:22 „Fialo, přijmi manželství pro všechny,“ vyzývají české firmy. Spočítaly, že by tím stát vydělal 38 miliard „Fialo, přijmi manželství pro všechny,“ vyzývají české firmy. Spočítaly, že by tím stát vydělal 38 miliard

Proti slovům v prezentaci se studující ozvali, ale bez úspěchu. „Paní profesorka nám sama řekla, že pokaždé, když učí tento předmět a má nové žáky, tak k tomu mají výhrady. To se stalo i u nás. Ale bylo jí to jedno. Svá slova obhájila tím, že se jedná o poruchu, protože ti lidé nejsou schopni mít děti, což je úplná blbost,“ popsala studentka. Na vedení školy se prý studentstvo raději neobrátilo. Jedná se totiž o církevní školu, která by prý jejich výtky neposlouchala. 

Ukázka z prezentace.
Ukázka z prezentace. Zdroj: Vyšší odborná škola zdravotnická Suverénního řádu maltézských rytířů

Škola mlčí

Na vedení školy se proto obrátil Refresher. Hned v pátek se nám podařilo zkontaktovat se s ředitelkou školy, které jsme posléze zaslali otázky s prosbou o vyjádření. Ta nás poprosila o čas na reakci. V pondělí nám ale řekla, že nám prý odpověď poskytnout nemůže. Ze zdravotních důvodů.

Refresher zkontaktoval také vyučující, v jejíž prezentaci se měl problematický slide objevit, ale ani ona do vydání článku na dotazy nereagovala. 

Enormní dopad na LGBT+ lidi 

O konzultaci jsme požádali iniciativu sbarvouven.cz, která se (nejen) mladým lidem snaží usnadnit coming out. Šíření nenávisti, kterého se měla škola dopustit, může mít podle ní enormní dopad na LGBT+ studenty a studentky. Jen za loňský rok se prý na jejich poradnu obrátilo téměř tisíc klientů a klientek. A 85 procent z nich jsou právě mladí lidé do 25 let. Nejčastější téma konverzací je podle nich strach z reakce okolí.

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

„Takováto prezentace nebo vyjádření má přímé důsledky na psychickou pohodu těchto mladých lidí a jejich odvahu říct svému okolí o své odlišné sexuální orientaci či genderové identitě,“ komentuje Oldřich Kundera, manažer projektu. 

Osobně je mi velmi líto, že škola, která by měla hájit zájmy svých studentů a také hájit pravdu a fakta, se takovým výrokem zpronevěřuje obojímu, když studenty využije na něco, co je v rozporu s odbornými výzkumy.


Podle Kundery může taková prezentace vést i k šikaně ze strany spolužáků, kteří tímto dostávají od školní autority „vodu na mlýn“ a nepřímou podporu k tomu, aby se k LGBT+ spolužákům chovali jako k „porouchaným jedincům“. „Což samozřejmě nejsou,“ dodává.

Přístup podle něj může vést u studentů a studentek k velké uzavřenosti, psychickým problémům a v některých případech i k sebevražednému jednání. „Takto těžkých případů máme několik za rok. Osobně je mi velmi líto, že škola, která by měla hájit zájmy svých studentů a také hájit pravdu a fakta, se takovým výrokem zpronevěřuje obojímu, když studenty využije na něco, co je v rozporu s odbornými výzkumy,“ řekl pro Refresher.

Kdo by měl nést za takovou prezentaci odpovědnost? Podle Kundery to není jisté. Záleží na tom, kdo prezentaci vytvořil a zda škola s jejím obsahem souhlasila. 

6. září 2023 15:00 Čas čtení 3:53 Muž, muž, muž, muž, muž. Novému vedení České televize vládne jeden gender Muž, muž, muž, muž, muž. Novému vedení České televize vládne jeden gender

„Aktivní šíření lží a nenávisti“

V tom, že se škola dopouští šíření nenávisti a svému studentstvu prezentuje lži, má jasno aktivista Kryštof Stupka.

„Jsem hluboce znepokojen tím, že v Praze stále máme učitele*učitelky, kteří dezinformují své žáky a tvrdí, že homosexualita a lesbická láska jsou ‚poruchy sexuální orientace‘, a dokonce je přirovnávají k pedofilii. Takové učení je hrubým porušením práv a důstojnosti queer studentů. Je rok 2023 a je absurdní a ostudné, že část našeho vzdělávacího systému stále opakuje tyto odporné lži a působí bolest našim mladým lidem,“ řekl pro Refresher. 

„Nejde jen o nedostatečnou informovanost, jde o aktivní šíření lží a nenávisti. Vyzývám ministra školství, aby se homofobií ve školství okamžitě začal zabývat. Young people deserve better,“ pokračoval. „A pokud jsi queer student*ka, věz toto: You are valid. You are loved. A podobné hnusné lži vás nebudou definovat,“ dodal. 

Kam se můžeš ozvat? 

Pokud se i ty setkáš s něčím takovým, neboj se ozvat. A pokud se tě takové šíření nepravdy dotýká přímo osobně, obrať se na poradnu sbarvouven.cz, která nabízí podporu a podle situace tě může odkázat i na odborníky*odbornice. 

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

„Tomuto případu by se například mohla věnovat organizace IN IUSTITIA, která nabízí právní poradenství a například i zastupování v případě soudního sporu. Ohledně některých témat se studenti a studentky také mohou obracet na školní výchovné poradce, kteří by k LGBT+ tématům měli být citlivější a mohli by se obrátit na vedení školy a zachovat anonymitu studentů a studentek. V některých případech se ale může stát, že takový poradce může být s vedením zajedno, a je tedy lepší se obracet na někoho nestranného mimo školu,“ dodal Oldřich Kundera. 

Domů
Sdílet
Diskuse