Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
20. září 2023 14:45
Čas čtení 0:39

V Česku přibývá nakažených covidem. Vědci se bojí nové varianty pirola. Co o ní víme?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku přibývá nakažených covidem. Vědci se bojí nové varianty pirola. Co o ní víme?
Zdroj: Drazen Zigic / Freepik / volně k použití

V Česku znovu začínají přibývat nakažení koronavirem. Šíří se i nová varianta s názvem pirola. Co o ní zatím všechno víme?

Po třech letech od vypuknutí celosvětové pandemie se opět zvedají počty nakažených. Podle dat ministerstva zdravotnictví každý den přibývá okolo 300 až 400 infikovaných, v pondělí jich bylo zaznamenáno 607. 

15. září 2023 8:34 Čas čtení 1:10 S podzimem se do Česka vrací i covid. Jaká nyní platí pravidla pro nakažené? S podzimem se do Česka vrací i covid. Jaká nyní platí pravidla pro nakažené?

Podle molekulárního genetika Jana Pačese se, jak uvedl v podcastu 5:59, nejvíce šíří varianta omikron, hned za ní jsou ale nové varianty s názvy eris a pirola.

Právě pirola vzbuzuje u virologů zvědavost, jelikož její chování je nečekané. V minulých případech se totiž určitá varianta koronaviru musela vždy nejprve výrazně rozšířit v určitém regionu, než se dokázala výrazně šířit také globálně. U piroly se to ale nestalo.

24. května 2023 16:53 Čas čtení 0:36 Čína počítá s další vlnou koronaviru. Nakazí se až 65 milionů lidí týdně Čína počítá s další vlnou koronaviru. Nakazí se až 65 milionů lidí týdně

Varianta je zatím známá jen několik týdnů, ale nachází se už na všech kontinentech. Není ani jasné, jak se v příznacích nemoci liší od jiných variant. Britští vědci se ale nové varianty obávají, jelikož rychle mutuje a mohla by podle nich být i více nakažlivá.


S přicházejícím podzimem lze ale očekávat, že se počet nemocných bude zvedat. Ministr zdravotnictví Válek doporučil, aby se lidé s vyšším rizikem nákazy nechali očkovat.

Anketa:
Necháš se na podzim přeočkovat?
Jasně, chystám se. 
Nevím, uvidím podle situace.
V žádném případě.
Jasně, chystám se. 
16 %
230 Hlasů
Nevím, uvidím podle situace.
20 %
296 Hlasů
V žádném případě.
64 %
954 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse