Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
27. září 2023 14:05
Čas čtení 1:29

Češi a Češky se složili na Martínka i na Ukrajinu. Zvládneme i tuhle výzvu?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češi a Češky se složili na Martínka i na Ukrajinu. Zvládneme i tuhle výzvu?
Zdroj: TASR

Z Náhorního Karabachu k dnešnímu dni prchlo do Arménie přes 42 tisíc etnických Arménů. Na cestě jim pomáhá organizace Člověk v tísni, která požádala veřejnost o pomoc.

Po zahájení pozemní operace, kterou minulý týden podnikl Ázerbájdžán v Náhorním Karabachu, prchají do sousední Arménie desetitisíce lidí. V oblasti působí organizace Člověk v tísni, která poskytuje humanitární pomoc ve formě potravinových balíčků, pomůcek pro lidi s postižením a bezpečných prostor pro děti. Teď se s prosbou o pomoc obrací na veřejnost.

Činnost organizace můžeš podpořit prostřednictvím sbírky SOS Arménie a přispěním na účet 40401212/0300. 

„Situace je kritická, na hranicích je stále větší množství lidí. Jsou mezi nimi velmi staří lidé i rodiny s malými dětmi. Mnozí si s sebou vzali jen úplně základní věci a nemají dostatek oblečení, jídla nebo hygienických potřeb. Spoléháme na finanční prostředky od našich dárců, abychom mohli reagovat na aktuální potřeby civilního obyvatelstva,“ uvedla v tiskové zprávě Varduhi Dadunts, ředitelka mise Člověka v tísni v Arménii.

Ofenzíva začala minulé úterý, 19. září, a po následné kapitulaci tamních autorit se ze země rozhodly uprchnout desetitisíce etnických Arménů. Právě oni tvoří v Náhorním Karabachu většinu obyvatelstva.


„Lidem budeme poskytovat vodu, jídlo, poukázky na nákupy, matrace a deky nebo oblečení. Budeme pomáhat s vybavením ubytovacích center, zabývat se podporou dětí a starších lidí a poskytovat další základní humanitární pomoc. Prosíme veřejnost o přispění do sbírky SOS Arménie,“ říká ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. 

26. září 2023 8:21 Čas čtení 0:20 Náhorní Karabach: Výbuch ve skladu pohonných hmot si vyžádal přes 200 zraněných Náhorní Karabach: Výbuch ve skladu pohonných hmot si vyžádal přes 200 zraněných

Konflikt v Náhorním Karabachu probíhá od roku 1988. V témže roce poskytovala organizace, která Člověku v tísni předcházela, v oblasti první humanitární pomoc. Stálou misi tam má od roku 2003. 

V Náhorním Karabachu, který je mezinárodně uznáván jako součást Ázerbájdžánu, před začátkem nynějších událostí žilo až 120 tisíc etnických Arménů. Přes 42 tisíc lidí opustilo Náhorní Karabach a vstoupilo do Arménie od začátku vojenské operace. Vyplývá to z aktuálních informací agentury TASR. 

Mezinárodní tlak na ázerbajdžánskou vládu

Německo vyvíjí tlak na Ázerbájdžán, aby povolil vstup nezávislých pozorovatelů do Náhorního Karabachu. Dokázal by tím, že dodržuje zabezpečení ochrany etnických Arménů žijících v oblasti, ke kterému se zavázal. „Společně s našimi partnery pracujeme na co nejranějším vyslání pozorovatelů,“ uvedla německá ministryně zahraničních věcí.

Domů
Sdílet
Diskuse