Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák ČTK
1. října 2023 17:36
Čas čtení 0:53

Změny v důchodech přehledně: Jaká jsou nová pravidla pro předčasný důchod?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Změny v důchodech přehledně: Jaká jsou nová pravidla pro předčasný důchod?
Zdroj: Pixnio/volně k užití

V neděli začala platit důchodová novela, která upravuje podmínky pro předčasný odchod do důchodu či pravidelný růst penzí. Cílem vlády je přibrzdit prudký růst důchodových výdajů.

Velká změna se odehrála v oblasti předčasných důchodů. Nově lze do dřívější penze odejít nanejvýš tři roky před dosažením důchodového věku, dosud tato doba činila pět let. Podmínkou, která však nabyde účinnosti až v říjnu 2024, je nutnost odvádění důchodových odvodů po dobu minimálně 40 let (dříve to bylo 35 let).

1. října 2023 16:28 Čas čtení 0:31 Vila Karla Gotta se otevře veřejnosti. Lidé si budou moci zpěvákovo sídlo prohlédnout v autentické podobě Vila Karla Gotta se otevře veřejnosti. Lidé si budou moci zpěvákovo sídlo prohlédnout v autentické podobě

Lidé v předčasném důchodu budou nově také pobírat nižší penzi. Pobíraná částka se nově snižuje o 1,5 procenta každých 90 dnů před dosažením důchodového věku. Dosud tento podíl činil 0,9 procenta do jednoho roku a 1,2 procenta od jednoho roku do dvou let. Při delší předčasné penzi se částka navyšovala o 1,5 procenta.

důchodci pár
Zdroj: Stockvault/voľne na použitie

Mění se také mimořádné valorizace kvůli inflaci. Dosud se při cenovém přírůstku nad pět procent zvedal zásluhový díl penze, v němž se odráží odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet dětí, o celou inflaci. Nově se z cenového růstu započítá 60 procent. Část posílí zásluhovou část důchodu a část se vyplatí jako dočasný přídavek, který bude pro všechny stejný.

Zásluhový díl penze se už také nebude valorizovat. Navyšovat se začne až od dalšího roku, poté co člověk dosáhne řádné penzijní věkové hranice. Do té doby se bude zvedat jen solidární pevný díl důchodu. 

Cílem těchto změn je snížit motivaci lidí pro odchod do předčasného důchodu. Opoziční hnutí ANO se chce kvůli změnám i způsobu jejich přijetí obrátit na Ústavní soud.

Domů
Sdílet
Diskuse