Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
3. října 2023 17:03
Čas čtení 0:38

Zákon o svobodě médií prošel europarlamentem. Zakazuje politikům a političkám vlastnit média

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zákon o svobodě médií prošel europarlamentem. Zakazuje politikům a političkám vlastnit média
Zdroj: Pexels

Unie také nastavuje pravidla pro zadávání státní reklamy. Opatření by měla zajistit kvalitnější úroveň žurnalistiky.

Návrh nyní míří do trialogu národních vlád s Parlamentem a Komisí. Opatření je součástí evropského Aktu o svobodě sdělovacích prostředků. Mimo majoritního politického vlastnictví by měl média a novináře chránit před politickým vměšováním do redakčních rozhodnutí a proti sledování. Klade rovněž důraz na jejich transparentnost a nezávislost. 

„Nezávislost médií na politicích je nezbytnou podmínkou pro to, abychom měli kvalitní žurnalistiku. Jen tehdy, když se novináři nemusí bát psát pravdu, mohou skutečně svobodně informovat o všem důležitém. A to se nestane, dokud politici média vlastní,“ uvádí český europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) v tiskové zprávě. 

3. října 2023 11:15 Čas čtení 0:42 Česko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Fiala jako důvod uvádí nelegální migraci Česko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Fiala jako důvod uvádí nelegální migraci


Zákaz by se měl týkat premiérů, prezidentů, ministrů či eurokomisařů. Ti by nově nesměli vlastnit rozhodující podíl v novinách, televizích či rádiu. Pro přijetí pozice k evropskému zákonu o svobodě médií hlasovalo 448 europoslanců, 102 bylo proti a 75 se zdrželo hlasování.

Evropský zákon o svobodě médií by měly členské státy schválit v říjnu. Poté bude zveřejněn v Úředním věstníku EU a vstoupí v platnost 20 dní po zveřejnění.

Domů
Sdílet
Diskuse