Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Jana Chovancová
9. října 2023 7:00
Čas čtení 1:27

Na Slovensku vznikl film o Hitlerovi, protože v Německu to nešlo. Země se brání výrobě nacistických dramat

Kategorie:
Uložit Uložené
Na Slovensku vznikl film o Hitlerovi, protože v Německu to nešlo. Země se brání výrobě nacistických dramat
Zdroj: Wikimedia/Bundesarchiv/volně k užití

Film se v kinech objeví zřejmě už příští rok.

Tvůrci filmu zobrazujícího využívání propagandy Třetí říše byli nuceni natočit snímek v Bratislavě poté, co jim v Německu zamítli financování z veřejných zdrojů. Země se totiž brání výrobě dramat s nacistickou tematikou. Píše o tom The Guardian.

Natáčení filmu s názvem Führer und Verführer přesunuli na Slovensko z důvodu, že v Německu odmítají scénáře, „ve kterých je Hitler v centru pozornosti, a to z obavy, že se diváci začnou ztotožňovat s hlavním hrdinou“, tvrdí historický poradce Thomas Weber, profesor historie na Aberdeenské univerzitě a mezinárodně uznávaný akademik. 

7. října 2023 15:00 Čas čtení 0:15 KVÍZ: Kde se odehrává Duna, Avatar nebo Ledové království? Ověř si, jak znáš fiktivní světy ze známých příběhů KVÍZ: Kde se odehrává Duna, Avatar nebo Ledové království? Ověř si, jak znáš fiktivní světy ze známých příběhů

Profesor vyjádřil obavy

Weber uvedl, že má obavy z polidšťování demagogů zodpovědných za jednu z nejtemnějších kapitol lidských dějin. „Z tohoto důvodu téměř neexistují filmy o Goebbelsovi, Hitlerovi a dalších demagozích, ve kterých by nebyli obsazeni jako komické postavy nebo se neobjevili jen jako vedlejší postavy ve vedlejších rolích,“ řekl.

Weber také tvrdí, že fotografie a filmové záběry používané ve většině dokumentárních filmů o Třetí říši mají tendenci používat propagandistické materiály vyrobené nacisty, čímž nevědomky reprodukují Goebbelsovu propagandu. Goebbels byl podle něj pravděpodobně největším manipulátorem v dějinách a otcem falešných zpráv (hoaxů).

Film Führer und Verführer se v kinech objeví zřejmě už příští rok, přičemž účinkovat v něm budou Fritz Karl jako Hitler a Robert Stadlober jako Goebbels. Podle režiséra Joachima Langa „film ukazuje pachatele jako lidské bytosti se všemi atributy zla“.

Filmová novinka zavede diváka do zákulisí, díky čemuž prý lidé lépe pochopí sílu manipulativních strategií, když uvidí, jak Goebbels formuje své lži a zkresluje realitu při koncipování a nacvičování projevů.

Lidé jsou z předpremiéry dojatí 

Po předpremiérovém promítání byli podle The Guardian přeživší holokaustu hluboce zasaženi. Jedna z přeživších několik minut mlčela, poté režiséra objala a řekla mu, že je škoda, že takový film nevznikl před deseti nebo dvaceti lety. Podle ní by mohl zastavit vzestup radikálních pravicových populistických stran.

24. dubna 2024 13:30 Čas čtení 3:19 Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu

Režisér zdůraznil, že zkoumání minulosti je důležité zejména proto, že ve vládě se nacházejí krajně pravicové strany, antisemitské násilné činy se množí a že zločiny Třetí říše se stále více banalizují. „Pro mě platí výrok Prima Leviho – jenž přežil Osvětim –, kterým náš film začíná i končí: ‚Stalo se to, takže se to může stát znovu.‘ To je jádro toho, co chceme říct,“ dodal na závěr Lang.

Domů
Sdílet
Diskuse