Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
11. října 2023 8:42
Čas čtení 1:47

Podle OSN je v Gaze vysídleno více než čtvrt milionu lidí. Z USA do Izraele dopravili první náklad munice pokročilého typu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Podle OSN je v Gaze vysídleno více než čtvrt milionu lidí. Z USA do Izraele dopravili první náklad munice pokročilého typu
Zdroj: TASR/AP

V důsledku útoků izraelské armády ze vzduchu, země a z moře své domovy v palestinském Pásmu Gazy opustilo již více než 260 tisíc lidí, informoval v úterý Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA).

Jak ve středu uvedla agentura AFP, jde o důsledek situace, která vznikla poté, co palestinské militantní hnutí Hamás minulou sobotu spustilo překvapivý útok na Izrael. Izrael na tuto eskalaci reagoval odvetou. Obě strany hlásí stovky mrtvých a zraněných.

OCHA v úterý ve své aktualizované bilanci upozornil, že počet palestinských vysídlenců bude dále růst. Dodal, že do minulé soboty – v důsledku předchozí eskalace situace v Pásmu Gazy – své domovy opustilo přibližně 3000 lidí.

Cílené ostřelování izraelské armády v Pásmu Gazy zničilo více než 1000 obytných jednotek. Dalších 560 jich bylo poškozeno tak vážně, že jsou neobyvatelné, uvedl OCHA s odvoláním na palestinské úřady.

Z vysídlenců téměř 175 tisíc lidí vyhledalo přístřeší v 88 školách, které provozuje Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků (UNRWA). Více než 14 tisíc dalších našlo útočiště ve 12 vládních školách, zatímco – podle odhadů – téměř 74 tisíc jich zůstává u příbuzných a sousedů nebo vyhledalo přístřeší v kostelích a jiných zařízeních.

Počet vysídlených lidí v Gaze představuje nejvyšší počet vysídlenců zaznamenaných od 50 dnů trvající eskalace v roce 2014, uvádí se ve zprávě OCHA, který dodal, že kromě toho zápasí i s naplňováním základních potřeb těch lidí z Pásma Gazy, kteří nemuseli být vysídleni.

Izrael uvalil na Pásmo Gazy, které už léta žije v režimu blokády ze strany Izraele a Egypta, úplné obléhání, přičemž palestinskou enklávu zcela odřízl od dodávek potravin, vody, pohonných hmot a elektřiny. Jde o krok, o kterém generální tajemník OSN António Guterres řekl, že zřejmě zhorší už tak špatnou humanitární situaci v této pobřežní enklávě.

Podpora z USA

Izraelská armáda obdržela v úterý večer první zásilku munice z USA. Nákladní letoun s americkou municí pokročilého typu přistál na letecké základně Nevatim v jižním Izraeli. Podle agentury DPA o tom informoval deník The Times of Israel (TOI).

Tato munice umožní izraelské armádě „významné údery a přípravy na další scénáře“ k řešení situace, která vznikla minulý víkend po masivním raketovém útoku a po překvapivém vpádu komand ozbrojenců palestinského radikálního hnutí Hamás.

V reakci na tuto eskalaci povolala izraelská armáda přibližně 300 tisíc záložníků a předpokládá se, že plánuje rozsáhlou vojenskou operaci – mimo jiné s cílem dosáhnout osvobození rukojmí, jež komanda Hamásu unesla do palestinského Pásma Gazy.
Izrael na tuto operaci odpověděl leteckými útoky na Pásmo Gazy, přičemž podle tamního ministerstva zdravotnictví přišlo o život nejméně 900 lidí a zranění utrpělo 4500 osob.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví prozatím na izraelské straně eviduje přibližně 1200 mrtvých a kolem 3000 zraněných – 500 z nich je stále hospitalizovaných, z toho 26 v kritickém stavu a 340 ve vážném, informoval ve středu TOI.

Spojené státy i ostatní západní spojenci útok palestinských radikálů na Izrael rozhodně odsoudili. Washington vládě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua přislíbil všemožnou podporu.

Domů
Sdílet
Diskuse