Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
11. října 2023 12:02
Čas čtení 1:05

Vědecký tým z Česka pomohl rozluštit tajemnou pravěkou kletbu. Podívej se, co se v ní píše

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vědecký tým z Česka pomohl rozluštit tajemnou pravěkou kletbu. Podívej se, co se v ní píše
Zdroj: Akademie věd ČR

Pořádný úlovek se podařil mezinárodnímu vědeckému týmu, který rozluštil prastarou kletbu pocházející z doby bronzové. Na unikátním průzkumu se podíleli také zástupci Akademie věd České republiky.

„Jsi prokletý bohem YHW.“ Tak zní obsah malé olověné tabulky nalezené na hoře Ebal v oblasti Západního břehu Jordánu. Tu se podařilo dekódovat mezinárodnímu vědeckému týmu, jehož významnou součástí byl také Čech Daniel Vavřík z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR.

Proklínací tabulku nalezli vědci při analýze zbylého materiálu z vykopávek izraelského archeologa Adama Zertala, který se mezi lety 1982 až 1989 věnoval výzkumu na hoře Ebal. Samotná tabulka pochází zřejmě z jednoho ze starobylých oltářů, které Zertal v rámci svého výzkumu objevil.

10. října 2023 16:04 Čas čtení 0:53 Aliance pro rodinu se pochlubila novým logem a český internet se královsky baví: „Dvě ženy vychovávají pandu a robota Emila.“ Aliance pro rodinu se pochlubila novým logem a český internet se královsky baví: „Dvě ženy vychovávají pandu a robota Emila.“

Nález je unikátní zejména svým stářím. Objevená tabulka má podobu olověného amuletu, jehož výroba se datuje do let 1400–1200 před naším letopočtem. Z historického hlediska se tak jedná o nejstarší psanou hebrejskou památku na světě, neboť všechny dosud známé texty jsou zhruba o dvě staletí mladší.

Rozluštění díky unikátní počítačové metodě

Vědcům se text prastaré kletby podařilo dekódovat pomocí unikátní metody, díky které nebylo nutné pravěký amulet otevírat. Výzkumný tým se tomuto kroku chtěl vyhnout, neboť při otevření olověných amuletů dochází většinou k jejich fatálnímu poškození.

10. října 2023 7:07 Čas čtení 1:23 Do Prahy míří konference inovací pro studentstvo. Takto se můžeš se svou třídou zdarma zúčastnit Do Prahy míří konference inovací pro studentstvo. Takto se můžeš se svou třídou zdarma zúčastnit

Z toho důvodu se přistoupilo k metodě rentgenové počítačové tomografie, která umožnila starý text přečíst. „Dříve se podobné nálezy prostě mechanicky otevřely a teprve pak bylo možné zkoumat text skrytý uvnitř, celistvost cenného artefaktu se tím ale mnohdy nenávratně poškodila,“ uvádí Daniel Vavřík s tím, že výzkumný tým při zkoumání textu využil své předchozí zkušenosti. 

Domů
Sdílet
Diskuse